EU kiristää otettaan kiinalaisista teknologiayrityksistä – Huawei ja EU eri mieltä siitä, mitä Kiinan laki sanoo - Kotimaa - Satakunnan Kansa

EU kiristää otettaan kiinalaisista teknologiayrityksistä – Huawei ja EU eri mieltä siitä, mitä Kiinan laki sanoo

Useat valtiot ovat kieltäneet teleoperaattoreitaan käyttämästä Huawein teknologiaa. Yhtiö kiistää kaikki vakoiluepäilyt.

12.3.2019 21:21 | Päivitetty 13.3.2019 7:14

EU kiristää otettaan kiinalaisista teknologiayrityksistä.

Eilen tiistaina EU-parlamentti hyväksyi kyberturvallisuuslain sekä päätöslauselman, joka vaatii EU:ta puuttumaan turvallisuusuhkiin, jotka liittyvät "kiinalaisen teknologian yleistymiseen EU:ssa".

Taustalla on varsinkin teknologiajätti Huaweihin viime kuukausina kohdistetut epäilyt siitä, että Kiinan keskushallinto voi käyttää yhtiön laitteita vakoilemiseen.

Europarlamentin päätöslauselmassa pidetään riskinä ulkomaisia teknologiavalmistajia, joita sitoo niiden kotimaisen lainsäädännön määräykset kansallisen turvallisuuden suojaamisesta.

EU epäilee kiinalaisten turvallisuuslakien johtavan siihen, että Kiinan keskushallinto voi määrätä kiinalaiset yritykset luovuttamaan niiden kautta kulkevaa tietoliikennettä valtiolle.

Erityisenä huolenaiheena europarlamentilla on laitteet, joita käytetään ympäri Eurooppaa rakennettavissa 5g-verkoissa. Laitteissa pelätään olevan takaportteja, joiden kautta päästään luvattomasti käsiksi niiden kautta kulkevaan dataan.

Tiistaina hyväksytyn lain nojalla perustetaan EU:n laajuinen kyberturvallisuuden sertifikaatti.

Se edellyttää, että EU:n alueella käytettävät teknologiat, laitteet ja palvelut läpäisevät EU:n määrittelemät tietotekniikan turvallisuusstandardit.

Laki takaa myös EU:n kyberturvallisuusvirastolle pysyvät toimivaltuudet ja laajemmat resurssit.

Huawei ja EU eri mieltä

Huawein näkemys Kiinan lainsäädännöstä poikkeaa EU:n päätöslauselmasta.

Yhtiö on sanonut toistuvasti, ettei laki velvoita sitä tietojen luovuttamiseen Kiinan hallinnolle.

–Tästä Huawei on teetättänyt selvityksen ulkopuoliselta lakiasiaintoimistolta, jonka mukaan kiinalainen turvallisuuslaki velvoittaa ICT-firmojen sijaan teleoperaattoreita. Kiinassa lait ovat samat kaikille teknologiayhtiöille, sanoo Huawein Suomen ja Baltian yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Hennariikka Andersson.

EU-parlamentin päätöslauselma sanoo toista.

–Kiinan uudet turvallisuuslait määräävät kaikki kansalaiset, yhtiöt ja muut toimijat yhteistyöhön valtion kanssa kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi, päätöslauselmassa kirjoitetaan.

Kansalliseen turvallisuuteen lasketaan päätöslauselman mukaan laaja kirjo aiheita.

Huawein Andersson ei halunnut tiistaina kommentoida päätöslauselmaa, koska hän ei ollut ehtinyt tutustua siihen.

Hän korostaa, ettei vakoiluepäilyjen tueksi ole kyetty esittämään mitään pitäviä todisteita.

Liikenne- ja viestintävirasto selvitti

Viime kuussa Liikenne- ja viestintävirasto selvitti suomalaisilta teleoperaattoreilta, mitä verkkolaitteita ne käyttävät.

–Tiedot on nyt saatu operaattoreilta, eivätkä ne anna aihetta muille toimenpiteille, sanoo viraston kyberturvallisuuskeskuksessa työskentelevä turvallisuussääntelyn päällikkö Jukka-Pekka Juutinen.

Juutinen korostaa, ettei tietopyyntöä tehty yksin Huawei-kohun vuoksi, vaan tarkoitus oli parantaa tilannekuvaa Suomessa käytetyistä verkkolaitteista.

–Näin voimme reagoida tarvittaessa mahdollisimman nopeasti, jos saamme selkeää näyttöä tiettyyn valmistajaan liittyvästä tietoturvauhasta.

Virasto antaa suomalaisille toimijoille suosituksia ja määräyksiä esimerkiksi laitteista ja ohjelmistoista, mutta Huawein tapauksessa kummallekaan ei ole Juutisen mukaan tällä hetkellä tarvetta.

–Emme ole saaneet sellaista näyttöä, että teleoperaattoreiden verkkolaitteita olisi käytetty vakoilemiseen.

Vakoiluepäilyt

Epäilyt kiinalaisen teknologiajätti Huawein ympärillä nousivat julkisuuteen viime marraskuussa, kun Yhdysvallat varoitti liittolaisiaan käyttämästä yhtiön verkkolaitteita.

Myöhemmin myös EU-komissio esitti huolensa kiinalaisyhtiöistä.

Ainakin Yhdysvallat, Uusi-Seelanti, Australia ja Japani ovat kieltäneet teleoperaattoreita käyttämästä Huawein laitteita.

Toistaiseksi vakoiluepäilyjen tueksi ei ole kyetty esittämään pitäviä todisteita.

Huawei on maailman suurin verkkolaitevalmistaja. Suomessa sen laitteita käyttävät Elisa ja Suomen yhteisverkko, joka on Telian ja Dna:n yhteinen yritys.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos