Eduskunta hyväksyi: Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista kovemmat rangaistukset - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Eduskunta hyväksyi: Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista kovemmat rangaistukset

Oikeusministeri Antti Häkkänen korostaa, että lapsia on suojeltava väkivallalta kaikin mahdollisin keinoin.

12.3.2019 17:24

Eduskunta hyväksyi tiistaina yksimielisesti esityksen lapsiin kohdistuvien törkeimpien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisestä.

Nyt hyväksytyssä uudistuksessa rikoslakiin lisätään uusi rangaistussäännös törkeästä lapsenraiskauksesta, josta voidaan tuomita 4-12 vuodeksi vankeuteen.

Säännöksen lähtökohtana on, ettei lapsi voi koskaan antaa pätevää suostumusta sukupuoliyhteyteen aikuisen kanssa.

Törkeää lapsenraiskausta koskevaa säännöstä sovelletaan väkivaltaa käyttäen tehtyjen raiskausten lisäksi myös tilanteisiin, joissa lapsi on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Esitetty säännös koskisi pääsääntöisesti alle 16-vuotiaita uhreja.

Oikeusministeri tyytyväinen

Myös lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotetaan neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Jatkossa voidaan arvioida nykyistä ankarammin vakavimpia tekoja, jotka eivät kuitenkaan täytä lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kiittelee eduskunnan antamaa tukea rangaistusten kiristyksille.

–Syylliset tulee saada tehokkaasti vastuuseen teoistaan ja rangaistusten tulee olla tuntuvia. Siksi pidän tärkeänä, että eduskunta sai käsiteltyä esityksen, jolla on tarkoitus kiristää näistä teoista annettavia rangaistuksia, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Eduskunta hyväksyi tiistaina myös kolme lausumaa. Eduskunta muun muassa edellyttää, että hallitus käy läpi raiskaus- ja hyväksikäyttösääntelyn kokonaisuuden. Tarkoituksena on muun muassa korottaa erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: