Eduskuntaryhmillä laaja yhteisymmärrys – nykyhallitus jatkaa toimitusministeristönä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Eduskuntaryhmillä laaja yhteisymmärrys – nykyhallitus jatkaa toimitusministeristönä

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsui kaikkien eduskuntaryhmien edustajat kokoukseen tiistaina.

12.3.2019 16:55

Suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) oli kutsunut eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja pääsihteerit tiistaina hallituksen muodostamista koskevaan neuvotteluun. Neuvottelu johtui siitä, koska perustuslaki edellyttää, että hallituksen eron jälkeen eduskuntaryhmät keskustelevat uuden hallituksen muodostamisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti perjantaina hallituksensa eronpyynnön, koska hallituksen suurin hanke sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, sote kaatui. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pyysi jo perjantaina, että Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

–Keskustelimme perusteellisesti ja päädyimme laajaan yhteisymmärrykseen johtopäätöksistä. Kaikki muut ryhmät ovat mukana paitsi Seitsemän tähden liike, Kaikkonen kertoi kokouksen jälkeen eduskunnassa.

Johtopäätös oli hyvin lyhyt. Kaikkosen mukaan se kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti.

–Eduskuntavaalit ovat lähellä ja aikaa poliittisen hallituksen muodostamiseen on hyvin vähän. Eduskuntaryhmät toteavat, että nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

Eduskuntavaalit ovat jo reilun kuukauden kuluttua, 14. huhtikuuta.

Lisäksi tehtiin pöytäkirjamerkintä liittyen toimitusministeristön rajoihin ja toimivaltaan. Pöytäkirjassa viitataan oikeuskanslerin 5. maaliskuuta antamaan kannanottoon toimitusministeristön rajoista ja toimivallasta.

Lindtman: Kyse keskustan intressistä

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi, että ryhmien kokous on tärkeä siksi, että toimitusministeriössä mukana olevat puolueet toteavat, että toimitusministeristö hoitaa vain käytännössä rutiiniasiat ja juoksevat asiat.

–Eli pidättäytyy laajoista yhteiskunnallisista ja poliittisesti merkittävistä päätöksistä ja avauksista, ellei niistä ole olemassa todennettavissa olevaa laajaa parlamentaarista yhteisymmärrystä.

Hänen mukaansa tiedusteluvalvontavaltuutetun nimitysprosessi voi edetä, jos toimitusministeriössä mukana olevat puolueet kunnioittavat perustuslakivaliokunnan kantaa.

Lindtman piti syntynyttä tilannetta ennen kaikkea keskustan intressinä.

–Totesin, että vain viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja pääministeri ilmoittaa erosta, on täysin poikkeuksellinen tilanne. Se on tapahtunut nyt.

Kukaan ei pitänyt sitä toivottuna menettelynä. Tässä oli kyse keskustan intressistä ohi isänmaan edun ja päästä eroon epäonnistuneesta markkinamallista ja hallituskumppanista. Kyse vastuun välttämisestä eikä sen kantamisesta.

Luottamuksesta voi äänestää

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri hyväksyi ryhmien yhteisen linjauksen, vaikka esitti ennen kokousta kovaa kritiikkiä.

–Kysyin eduskunnan pääsihteerin kantaa ministerisalkkujen parlamentaariseen jakoon. Minulle vakuutettiin, että se ei ole mahdollista, joten sitä esitystä en voinut tehdä.

–Pääsihteeri sanoi, että toimitusministeristönä jatkavan hallituksen luottamuksen voi viedä äänestykseen. Vien tämän asian eduskuntaryhmääni. Katsotaan, mitä mieltä ryhmäni on siitä.

Tähtiliikkeen kansanedustaja Paavo Väyrynen sanoi, että ryhmien ei olisi pitänyt hyväksyä syntynyttä tilannetta.

–Maassa pitää olla poliittinen hallitus. Ryhmien olisi pitänyt pyytää pääministeriä peruuttamaan eronpyyntö, jolloin hallitus olisi palautunut poliittiseksi hallitukseksi.

–Pääsihteeri sanoi, että myös toimitusministeristön täytyy nauttia eduskunnan luottamusta. Se tarkoittaa, että ellei epäluottamusta esitetä, kaikki ryhmät ovat tähtiliikettä lukuun ottamatta vastuussa, Väyrynen päätteli.

Kaikkosen palaveri

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus jätti eronpyyntönsä viime perjantaina, kun selvisi, ettei sote- ja maakuntauudistuksesta tule tällä vaalikaudella mitään.

Eropäätöksen teki käytännössä pääministeri itse. Hän kertoi ratkaisustaan hallituskumppaneille vasta perjantaiaamuna.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi perjantaina hallitukselle eron ja pyysi sitä jatkamaan toimitusministeristönä.

Perustuslain mukaan suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajan on tässä tilanteessa kutsuttava eduskuntaryhmät neuvottelemaan hallituksen muodostamisesta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsui tiistaina järjestettyyn neuvotteluun kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja pääsihteerit.

Kaikkonen ehdotti eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä, koska eduskuntavaalit ovat lähellä.

Hänen arvionsa mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta.

Prosessista oli konsultoitu oikeuskansleria. Kaikkonen oli keskustellut asiasta myös tasavallan presidentin kanssa.

Toimitusministeriö hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisuja ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Uusia laajakantoisia poliittisia ratkaisuja se ei voi enää tehdä eikä myöskään korkeita virkanimityksiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: