Sähköinen ylioppilaskoe takkusi tänään – osassa lukioita oppilaat istuivat hiljaa luokassa yli kaksi tuntia, Psyllissä korjattiin palvelinongelma puolessa tunnissa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sähköinen ylioppilaskoe takkusi tänään – osassa lukioita oppilaat istuivat hiljaa luokassa yli kaksi tuntia, Psyllissä korjattiin palvelinongelma puolessa tunnissa

Yo-kirjoitukset alkoivat tänään suomen ja ruotsin äidinkielen lukutaidon kokeilla sekä suomi ja ruotsi toisena kielenä -kokeilla.

12.3.2019 16:48

Sähköisessä ylioppilaskokeessa ilmeni tiistaina teknisiä ongelmia useissa lukioissa. Ongelmat olivat valtakunnallisia.

Esimerkiksi Psyllin lukiossa oli kokeen aluksi palvelinongelmia, kertoo vararehtori Katri Ylitalo. Ylitalo kertoo, että heti, kun kokeen piti alkaa, koe ei osalle kokelaista auennut sellaisena, kuin olisi pitänyt.

Valvojat ottivat heti vian huomattuaan yhteyttä Ylioppilastutkintolautakuntaan (YTL) ja lukiossa toimittiin sieltä saatujen ohjeiden mukaan. Palvelinkatkos kesti Ylitalon mukaan puoli tuntia.

–Onneksi ongelmat tulivat heti kokeen aluksi, eikä kukaan ollut ehtinyt kirjoittaa vielä mitään. Odotus sujui hyvin, opiskelijat ottivat tilanteen hyvin rauhallisesti eikä mitään paniikkia tullut. Pidimme opiskelijoita koko korjausoperaation ajan tasalla, kerroimme että nyt soitetaan YTL:ään ja että miten tästä edetään. Kokeen keskeytymisen vuoksi opiskelijat saivat puoli tuntia lisäaikaa kokeen suorittamiseen. Koe sujui loppuajan täysin ilman kommelluksia, kertoo vararehtori Ylitalo päivän tapahtumista.

Psyllin lukiossa päästiin vielä vähällä, sillä Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteessa kerrotaan, että kahdessa lukiossa kokeen tekeminen viivästyi yli kahdella tunnilla teknisten ongelmien takia.

Ongelmat koskivat valtakunnallisesti yhteensä noin 270 kokelasta. Toisessa lukiossa ongelmat ilmenivät heti kokeen alkaessa, ja toisessa lukiossa koe keskeytyi pian alkamisen jälkeen.

Lisäksi muutamissa lukioissa ilmeni ongelmia koetilan palvelimien kuormituksen kanssa. Lukioiden kanssa yhdessä tehtyjen palvelinten asetusten muuttamisen jälkeen kokeiden suorittamista pystyttiin kuitenkin jatkamaan pienen viivästyksen jälkeen.

Koetilan palvelinten ja verkon asetuksiin liittyneitä ongelmia selvitettiin yhdessä lukioiden ja kuntien it-tukipalvelujen kanssa. Kokelaille hyvitetään ongelmien selvittämiseen kulunut aika, joten heidän koeaikansa on myöhästymisestä huolimatta yhtä pitkä kuin muiden kokelaiden.

Lisäksi lautakunta arvioi ongelmasta kokelaille aiheutuneen ylimääräisen haitan lukion lähettämän raportin perusteella ja ottaa sen tarpeen mukaan huomioon arvostelussa.

2,5 tuntia viivästystä

Toinen lukio, jossa ongelma jatkui yli kaksi tuntia, oli Kouvolan yhteislyseo.

Lukion rehtori Tapio Karvonen kertoo, että kokeen alku viivästyi kaksi ja puoli tuntia.

–Heti, kun koe käynnistyi, palvelinverkko tukkeutui, lopetti toimintansa ja heitti opiskelijat ulos.

Kirjoitukset pääsivät alkamaan uudelleen vasta kello 11.28.

Kirjoittajia oli Kouvolan yhteislyseossa kahdessa tilassa, mutta toisessa tilassa ongelmia ei ilmennyt. Tilassa, jota ongelma koski, oli 120 kokelasta.

Asiaa selvitettiin ylioppilastutkintolautakunnan kanssa. Karvonen arvelee, että ongelma liittyi uusittuihin palvelimiin. Asia ratkaistiin lopulta niin, että uudet palvelimet laitettiin pois, ja niiden sijaan käytettiin palvelintikkuja.

Ensimmäinen koepäivä

Kevään 2019 ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään suomen ja ruotsin äidinkielen lukutaidon kokeilla sekä suomi ja ruotsi toisena kielenä -kokeilla.

Tämän päivän kokeisiin oli ilmoittautunut yhteensä 29 739 kokelasta. Kyseessä on suurin tähän mennessä digitaalisesti järjestetty tutkintopäivä. Tutkinto järjestetään noin 400 lukion eri toimipisteissä ja näiden useissa tutkintoverkoissa.

Ylioppilastutkinto jatkuu tämän viikon torstaina vieraiden kielten lyhyen oppimäärän kokeilla ja perjantaina reaaliaineiden kokeilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: