Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja: Erilaisten yritysten verotus samalle viivalle – nykyinen malli suosii pääomavaltaisia toimijoita - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja: Erilaisten yritysten verotus samalle viivalle – nykyinen malli suosii pääomavaltaisia toimijoita

Nykyinen osinkoveromalli suosii tutkijan mukaan esimerkiksi konepajayrityksiä, joilla on suuria tuotantolaitteita. Arkistokuva, ei liity tapaukseen.

12.3.2019 15:27

Perheyritysten liitto haluaisi muuttaa listaamattomien yritysten osinkoverotuksen yrityksen varallisuudesta riippumattomaksi.

Nykyinen malli suosii verotuksellisesti perinteisiä pääomavaltaisia yrityksiä, kuten konepajayrityksiä, joilla on paljon nettovarallisuutta, kertoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm.

Taloustutkimus tutki osinkoveromalleja Perheyritysten liiton toimeksiannosta.

–Tällä hetkellä yrityksen nettovarallisuuden kasvu keventää listaamattoman yrityksen osingoista maksettavaa verotusta. Palvelualojen ja uusien toimialojen yrityksille, kuten ohjelmistoyrityksille, ei kerry nettovarallisuutta, joten ne joutuvat korkeamman osinkoverotuksen piiriin, Holm sanoo.

Yrityksen nettovarallisuus koostuu muun muassa tuotantolaitteista. Mitä isompi yrityksen varallisuus on, sitä suuremman osingon yritys pystyy maksamaan omistajilleen veroitta.

Nykyinen osinkoveromalli kohtelee siis eri alojen yrityksiä eri tavalla.

Tällä hetkellä listaamattomien yritysten osinkoverosta 25 prosenttia on veronalaista, kun osingon suuruus on alle kahdeksan prosenttia yrityksen nettovarallisuudesta ja osingon saaja saa korkeintaan 150 000 euroa osinkoa.

Jos osinko on yli kahdeksan prosenttia yrityksen nettovarallisuudesta, rajan yli menevistä osingoista 75 prosenttia on veronalaista ansiotuloa.

Alle 150 000 euron osinkojen pääomaverotuloaste on 30 prosenttia ja yli 150 000 euron osinkojen pääomaverotuloaste on 34 prosenttia.

Perheyritysten liiton osinkoveromallissa kahdeksan prosentin ja 150 000 euron rajat poistettaisiin.

Mallissa yhteisövero säilyy 20 prosentissa, mutta kun yrityksen osingot jäävät alle 30 000 euron, osingoista 25 prosenttia on veronalaista pääomatuloa. Kun osingot ylittävät 30 000 euroa, niistä 45 prosenttia on veronalaista pääomatuloa.

Verotulot vähenevät, työllisyys kasvaa

Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan nettovarallisuudesta riippumattoman pääomaneutraalin osinkoveron käyttöönotto lisäisi yritysten investointeja 330 miljoonalla eurolla ja parantaisi työllisyyttä 2,6 prosenttia.

–Yritykset voivat uudessa mallissa investoida paremmin, koska niiden omistajilleen maksamien osinkojen verotus kevenee, eikä yrityksen tarvitse kasvattaa nettovarallisuuttaan verotuksen takia.

Perheyritysten osinkoveromalli pienentäisi valtion verokertymää 98 miljoonaa euroa.

Mallin aikaansaama työllisyyden paraneminen lisäisi Holmin mukaan valtion palkkaverotuloja 210 miljoonaa euroa.

–Tämä malli kannustaa liiketoiminnan kannalta perusteltuihin investointipäätöksiin ja osingonjakopolitiikkaan sen sijaan, että verotukselliset perusteet vaikuttavat päätöksentekoon, sanoo tiedotteessa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2019.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos