Ministeriö uudistaa valtionavustusmenettelyn – Tarkoituksena on jakaa jatkossa avoimesti tieto siitä, mihin miljardien eurojen avustusrahat päätyvät - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ministeriö uudistaa valtionavustusmenettelyn – Tarkoituksena on jakaa jatkossa avoimesti tieto siitä, mihin miljardien eurojen avustusrahat päätyvät

Ministeriön mukaan tulevaisuudessa kaikkien avoimeen käyttöön saadaan tieto siitä, mihin valtionavustukset kohdentuvat ja mitä avustusrahoilla saadaan aikaan. Kuvituskuva.

12.3.2019 14:28

Valtionhallinnon myöntämiin valtionavustuksiin liittyvät menettelytavat uudistetaan ja digitalisoidaan. Valtiovarainministeriö on asettanut viisivuotisen kehittämishankkeen valmistelemaan uudistusta. Kehittämishanke koskee ministeriön tiedotteen mukaan koko valtionhallintoa.

Valtionavustukset ovat valtion varoista myönnettävää harkinnanvaraista rahoitusta. Vuosittain valtionavustuksia myönnetään arviolta noin neljä miljardia euroa yhdistyksille, yrityksille, kunnille, korkeakouluille ja yksityisille ihmisille lukuisiin erilaisiin tarkoituksiin sekä toiminta-avustuksena että hankerahoituksena.

Tieto avoimeen käyttöön

Ministeriön mukaan hankkeen tavoitteena on lisätä valtionavustustoiminnan läpinäkyvyyttä, tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Tarkoituksena on myös tukea valtionavustusten aseman selkeyttämistä politiikkaohjauksen välineenä ja vahvistaa valtionavustustoiminnan strategisen ohjauksen edellytyksiä.

"Valtionhallinnossa avustuksia myöntävien viranomaisten yhteistyötä edistetään. Toimintamallien yhtenäistämisellä ja uudistamisella pyritään vahvistamaan avustustoiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja toimivaa palvelukulttuuria", ministeriön tiedotteessa todetaan.

Ministeriön mukaan tulevaisuudessa kaikkien avoimeen käyttöön saadaan tieto siitä, mihin valtionavustukset kohdentuvat ja mitä avustusrahoilla saadaan aikaan.

Hankkeelle on asetettu valtionavustuksia jakavien ministeriöiden edustajista koostuva ohjausryhmä, sekä avustusten hakijoista ja avustuksia jakavien virastojen edustajista koostuva seurantaryhmä. Hankkeen työstä vastaa valtiovarainministeriöön sijoitettava hanketoimisto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: