Näkökulma: Dinosaurusten kapina ei johtanut mihinkään – sopeutumiseläkkeitä käsitellään tänään eduskunnassa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Näkökulma: Dinosaurusten kapina ei johtanut mihinkään – sopeutumiseläkkeitä käsitellään tänään eduskunnassa

Kansanedustajat Pertti Salolainen (kok) ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) jäävät ansaitulle eläkkeelle.

12.3.2019 8:38

Kummelin legendaarisessa tv-sketsissä Heikki Silvennoisen esittämä pääministeri astelee median eteen ja sanoo ilmeenkään värähtämättä:

–Pena sen keksi siinä ihan viime metreillä.

Vähän samanlainen fiilis tuli viime tiistaina, kun konkarikansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ja Pertti Salolainen (kok) panivat hösseliksi eduskunnan täysistunnossa sopeutumiseläkkeitä koskevan lakialoitteen ensimmäisessä käsittelyssä.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki eduskuntaryhmät allekirjoittivat marraskuussa 2018 lakialoitteen, jonka myötä ennen vuotta 2011 valittujen edustajien sopeutumiseläke korvataan sopeutumisrahalla, jota maksetaan 1–3 vuotta eduskuntauran päättymisen jälkeen.

Monen yllätykseksi Anttila esitti eduskuntaryhmien allekirjoittaman lakialoitteen pöydällepanoa eli siirtämistä myöhempään täysistuntoon.

Kaksi viikkoa ennen istuntokauden päättymistä.

Asiassa, jota on valmisteltu eduskunnassa virkamiestyönä 1,5 vuotta.

Asiassa, josta on eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto.

Kun varapuhemies Tuula Haatainen kysyi Anttilalta viime viikon tiistaina, milloin tämä haluaisi asian täysistuntoon, sanoi Anttila ”ensi viikolla vaikka sitten tiistaina”.

Näin siitä huolimatta, että täysistuntoja olisi ollut tarjolla viime viikolla keskiviikkona, torstaina ja perjantaina ja tällä viikolla maanantaina.

Ei siis mikään ihme, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen pyöritteli päätään, kun hän kuuli Anttilan tempusta. Kaikkosen nimi on eduskuntaryhmien yhteisessä aloitteessa ensimmäisenä.

–Olen kyllä yllättynyt, enkä ollenkaan ilahtunut tästä pöydällepanosta. Aivan tarpeeton viive tästä syntyy, Kaikkonen kommentoi Iltalehdelle.

Kaikkonen osui naulankantaan, sillä puhemiesneuvosto totesi heti seuraavana päivänä (6.3.2019), että perustuslakivaliokunta on jo antanut asiasta lausunnon, eikä asian osalta ole tullut esille sellaisia uusia seikkoja, jotka edellyttäisivät perustuslakivaliokunnan uutta käsittelyä.

Dinosaurusten (kesk) ja (kok) kapina ei johtanut mihinkään.

Anttilan tempun taustalla on hänen ja muutaman muun konkarikansanedustajan (mm. Salolainen) tyytymättömyys kansanedustajien nykyiseen eläkelakiin, joka huomioi eläkkeen perustana olevat palkkiot enintään 15 viimeiseltä täydeltä kalenterivuodelta.

Uudessa laissa eläke määräytyisi joko 15 ensimmäisen tai 15 viimeisen vuoden perusteella, mikä ei kelpaa esimerkiksi Salolaiselle, joka on toiminut kansanedustajana kahteen otteeseen vuosina 1970–1996 ja 2007–2019.

Salolainen kokee olevansa ”oikeusmurhan” uhri, koska ei voi valita 15 vuoden laskentajaksoa niin, että se ottaisi huomioon hänen ministerivuotensa (1987–1995).

Kaikki on tietenkin suhteellista. Salolaisen kansanedustajan eläke tulee olemaan noin 5 000 euroa kuukaudessa. Lisäksi Salolainen saa eläkettä eduskuntauraa edeltäneeltä työuraltaan ja vuosiltaan Suomen Lontoon-suurlähettiläänä (1996–2004).

Eduskunnan hallinto- ja palveluosaston mukaan Salolaiselle on maksettu vuosina 2010–2017 noin 82 000–89 000 euroa vuodessa. Julkisten verotietojen mukaan Salolaisen verotettavat ansiotulot ovat olleet vuosina 2010–2017 noin 124 000–138 000 euroa vuodessa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko on sanonut, että kansanedustajat eivät lähde vaalivapaalle ennen kuin sopeutumiseläkkeitä koskeva lakialoite on hyväksytty. Istuntokauden piti alun perin loppua perjantaina 15. maaliskuuta.

Aikataulun kanssa kikkailu ei onnistu enää. Jos joku kansanedustaja tekee tiistaina sirkkaliisat ja esittää uudestaan lakialoitteen pöydällepanoa, esityksestä äänestetään välittömästi.

Tiistaina päätökseen tulevan ensimmäisen käsittelyn jälkeen eduskunta äänestää keskiviikkona sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä, koska perussuomalaisten Arja Juvonen jätti asiassa vastalauseen. Jos ja kun mietintö hyväksytään, toinen ja ratkaiseva käsittely on maanantaina 18. maaliskuuta. Se on samalla päivämäärä, jolloin sopeutumiseläkkeet jäävät lopullisesti historiaan.

Ellei joku kansanedustaja esitä lain hylkäämistä. Jos näin kävisi, jouduttaisiin asiasta äänestämään tiistaina 19. maaliskuuta, joka on tämänhetkisten tietojen mukaan istuntokauden viimeinen päivä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön on määrä vahvistaa uusi laki 29. maaliskuuta, jolloin se tulisi voimaan 1. huhtikuuta. Se onkin sopivasti aprillipäivä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos