Satojen työpaikat vaarassa Veikkauksen yt-neuvotteluissa – ammattiliitoilta kovaa kritiikkiä: ”Käsittämätöntä jättää voitollista tulosta tekevät vaille työtä” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Satojen työpaikat vaarassa Veikkauksen yt-neuvotteluissa – ammattiliitoilta kovaa kritiikkiä: ”Käsittämätöntä jättää voitollista tulosta tekevät vaille työtä”

Veikkauksen henkilöstövähennyt eivät ole taloudellisten syiden pakottamia.

9.3.2019 17:37

Perjantaina Veikkauksen työntekijät marssivat ulos mielenilmauksena yt-neuvotteluille.

Tammikuussa alkaneiden Veikkauksen yt-neuvotteluiden piirissä on peräti 1300 henkilöä, ja arvioitu vähennystarve on 400 työntekijää.

Näistä suurin osa on osa-aikaisia.

Veikkaus aikoo lopettaa ravintolakasinopelinsä Suomessa. Nyt Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Ammattiliitto Pro ottivat kovasanaisesti kantaa Veikkauksen tuleviin henkilövähennyksiin.

–Veikkaus toimii isoimman oikeudella ja käyttää valtionyhtiön monopoliasemaa täysin yhteiskuntavastuuttomasti, PAMin puheenjohtaja Ann Selin ja Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanovat.

Irtisanomissyyt eivät ole taloudellisia, sillä Veikkaus on perustellut yt-neuvotteluja tuotannollisilla syillä.

–On käsittämätöntä, että valtionyhtiö jättää voitollista tulosta tekevät työntekijät vaille työtä. Mikäli Veikkaus irtisanoo työntekijöitään, niin heillä ei ole käytännössä mahdollisuutta työllistyä samalle alalle koska Veikkauksella on Suomessa monopoliasema, Selin ja Malinen kysyvät.

He muistuttavat, että Veikkaus on juuri tehnyt historiansa parhaita tuloksia ja että markkinointiin käytettävä summa on yli 50 miljoonaa euroa vuodessa.

–Henkilöstö on jo pitkään osoittautunut sitoutumista tekemällä erittäin maltillisia palkkaratkaisuja, joista viimeisin tehtiin vasta muutama kuukausi sitten.

Yhtiöllä on tällä hetkellä 187 pelipöytää 162 ravintolassa ympäri Suomen. Tulevaisuudessa niitä vähennetään rajusti, ja pelipöytiä tulisi ainoastaan Helsingin, Espoo, Jyväskylän, Turun, Kuopion, Rovaniemen ja Tampereen Free Vegas -klubeille.

Pelipöytien poistumista Selin ja Malinen pitävät isona tappiona myös ravintolayrittäjille.

–Veikkaus vääristää päätöksellä kilpailua ja vie leivän ravintolayrittäjän suusta keskittämällä pelit muutamaan toimipisteeseen.

”Neuvottelut pelkkää teatteria”

Kovasanaisessa tiedotteessa kerrotaan, että luottamusmiesten ehdotukset ovat kaikuneet Veikkauksen päässä kuuroille korville.

Selin ja Malinen kuvaavat yt-neuvotteluja pelkäksi teatteriksi.

–Neuvotteluiden kuluessa on syntynyt vaikutelma siitä, että päätös neuvotteluiden tuloksesta on tehty jo ennen niiden alkua. Tämä herättää kysymyksiä siitä, onko neuvotteluissa edes tarkoitus hakea vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Henkilöstö puolestaan toivoo, että Veikkaus huolehtisi työntekijöidensä riittävästä kouluttamisesta.

–Haluamme, että turvattavissa olevat työpaikat säilytetään ja ratkaisuja etsitään yhdessä henkilöstön kanssa. Jos jossain tehtävässä on pulaa osaajista, Veikkauksen pitäisi kouluttaa irtisanomisvaarassa oleva henkilö tehtävään. Veikkauksen vastuullisuusohjelman mukaan se on ”sekä yhden että miljoonan ihmisen puolella, eikä ketään unohdeta”.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos