Hätkähdyttävä johtopäätös soten kaatumisesta: "Suomen poliittinen päätöksentekokyky on kriisissä" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hätkähdyttävä johtopäätös soten kaatumisesta: "Suomen poliittinen päätöksentekokyky on kriisissä"

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta väänsi ympäripyöreitä päiviä soteuudistusta käsitellessään. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt.

8.3.2019 12:53

Suomen poliittinen päätöksentekokyky on kriisissä.

Näin dramaattisen johtopäätöksen sote-uudistuksen kaatumisesta tekee Hyvinvointialan työnantajajärjestö Hali.

–Suomella on edessään mittavin sisäinen haaste vuosikymmeniin, mutta päättäjät eivät kykene ratkaisuihin, järjestön tiedotteessa todetaan pettyneenä soten kohtalosta.

–Palvelujen saatavuutta ei kyetty parantamaan, eikä terveyseroja kaventamaan. Kustannuskasvun taittaminen jäi haaveeksi. Palveluntuottajien huoli ja epävarmuus jatkuu. Kaikkien keskeisten tavoitteiden saavuttaminen uhkaa karata käsistä, toteaa Halin toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

"Tärkeät asiat eivät saa olla kauppatavaraa"

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäen mukaan puolueiden ja ehdokkaiden pitää nyt antaa kansalaisille selkeitä vastauksia, mitä sote-uudistuksella oikein halutaan saavuttaa.

–Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden laatu ja toimivuus on kansalaisille tärkeää. Palvelujärjestelmän uudistaminen on vaativa tehtävä jo itsessään ilman, että siihen sotketaan muita tavoitteita. Siinä tulee helposti tunne, että näitä meille tärkeitä asioita käytetään vain kauppatavarana, Tero Ristimäki arvioi.

Lääkäriliitto vaatii, että sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöuudistusta jatketaan seuraavalla hallituskaudella, mutta mammuttimaisen kertauudistuksen sijaan kannattaa tavoitella järjestelmällistä kehittämistä olemassa olevalta pohjalta niin, että eri puolilla maata tapahtuvan kehittämistyön kokemuksia pystytään hyödyntämään.

Lääkäriliitto listaa uudistuksen sisällöllisiksi tavoitteiksi muun muassa perustason palveluiden painottamisen sekä terveyspalveluiden tarpeenmukaisen ja nykyistä yhdenvertaisemman saatavuuden ja saavutettavuuden varmistamisen.

"Turha heittää Luovan valmistelua pois"

Suomen luonnonsuojeluliitto kertoo olevansa tyytyväinen, ettei suunnitellunkaltainen sote toteudu.

–Joistakin hyvistä puolista huolimatta uudistus olisi toteutuessaan heikentänyt toimivaa ympäristöhallintoa monin tavoin, se perustelee.

Ympäristötehtävien hoitaminen säilyy toistaiseksi valtion ely-keskuksissa ja pääasiallisena lupaviranomaisena jatkaa aluehallintovirasto.

Sote-prosessi on kuitenkin käynnistänyt ympäristöhallinnon kehitystyön. Sitä on Luonnonsuojeluliiton mukaan syytä jatkaa, mutta harkiten.

–Suunniteltu valtion lupa- ja valvontavirasto Luova oli ja on yhä toiminta-ajatukseltaan hyvä, mutta se uhkasi heikentää yleisen ympäristöedun ja kaavoituksen valvontaa. Sitä Luonnonsuojeluliitto ei voinut hyväksyä, järjestön tiedotteessa todetaan.

–Valtakunnallisen valtion ympäristöviranomaisen kehittämistä kannattaa kuitenkin jatkaa Luovan eteen tehdyn pohjatyön varassa. On turha heittää pois Luovan valmistelutyötä, järjestö jatkaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: