Ylen lähteet: Perustuslakivaliokunta lopetti maakuntalakien tekemisen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Seuraa tästä tuoreimmat käänteet ja kommentit: Sote-uudistus kaatui ja hallitus erosi

Perustuslakivaliokunta on lopettanut sote-uudistuksen käsittelyn, Yle kertoi lähteisiinsä viitaten perjantaina. Valiokuntaa johtaa Annika Lapintie (vas.).

8.3.2019 8:52 | Päivitetty 8.3.2019 11:54

Perjantai jää historian kirjoihin päivänä, jolloin yksi Suomen suurimmista projekteista sote- ja maakuntauudistus kaatui ja hallitus jätti eronpyyntönsä tasavallan presidentille.

Kello 11.21:

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan olisi järkevää, että ensi vaiheessa keskityttäisiin vain sote-palveluiden siirtoon maakunnille ja maakuntien muut tehtävät arvioidaan vasta myöhemmin.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei näe sote-paketin kaatumista katastrofina. Hänen mielestään hallitus yritti viedä uudistusta läpi liian järeänä kokonaisuutena. Uudistuksessa olisi pitänyt keskittyä keskeisiin tavoitteisiin.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayhin mielestä virhe sote-valmistelussa tapahtui siinä vaiheessa, kun mukaan tuli ongelmallinen valinnanvapausmalli ja maakuntarakenne.

Kello 10.24:

Suomen hallitus on nyt eronnut. Se johtuu siitä, että sote- ja maakuntauudistus kaatui. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen, kansanedustaja Pekka Puskan (kesk.) mukaan sote kaatui opposition vastustukseen ja kokoomuksen valinnanvapausmalliin.

Kello 9.50:

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suurin hanke on siis saamassa lopullisen naulan arkkuunsa tänään. Ylen mukaan perustuslakivaliokunta on lopettanut asian käsittelyn.

Eduskunnan puhemiesneuvosto kokoontuu tänään sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun lopettamiseksi kello 10.

Kokouksen oli alunperin määrä alkaa kello 12.30, mutta puhemies Paula Risikko (kok.) vahvisti aamulla, että kokous alkaa jo kello 10.

Kello 9.06:

Perustuslakivaliokunnan käsittelemä lakipaketti maakuntien tehtävistä on sidottu soteen eli ilman sitä sote-uudistusta ei saada tehtyä loppuun.

Aiemmin:

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo väläytti sote- ja maakuntauudistuksen lopullista kohtaloa eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

–Se on tällä hetkellä eduskunnan käsissä, ja varmasti lähipäivinä, ehkä huomenna, meillä on tarkempaa tietoa siitä, miten eteenpäin päästään, Orpo sanoi.

Yleinen käsitys eduskunnassa on, että uudistuksen tiellä on edelleen niin suuria ongelmia, ettei aika yksinkertaisesti riitä, ei vaikka istuntokautta ja istuntopäiviä lisättäisiinkin.

Iltalehden tietojen mukaan uudistus kuopattiin henkisesti puhemiesneuvostossa jo tiistaina. Eduskunta myös luopui alkuviikosta lauantaille varatusta ylimääräisestä istuntopäivästä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos