Selvitys: Näin Sipilän hallituksen leikkaukset ovat kurittaneet työttömiä ja opiskelijoita – vain vanhusten perusturva on ennallaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Selvitys: Näin Sipilän hallituksen leikkaukset ovat kurittaneet työttömiä ja opiskelijoita – vain vanhusten perusturva on ennallaan

Tukien varassa elävät joutuvat budjetoimaan elämänsä entistä tiukemmin, eikä sekään tahdo enää riittää.

5.3.2019 8:42

Aktiivimalli ja tukien leikkaukset ovat heikentäneet erityisesti työttömien perusturvaa tällä hallituskaudella. Samalla kun aktiivimalli on saattanut työnhakijasta riippuen rokottaa etuuksia, on myös yleiseen asumistukeen ja työttömyysetuuksiin tehty leikkauksia, joiden kanssa painivat erityisesti työttömät. Asiaa arvioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta Perusturvan riittävyyden arviointiraportista. Raportissa on tarkasteltu vuosia 2015–2019.

Syvimmällä rypevät edelleen opiskelijat, jotka eivät halua rahoittaa elämäänsä lainarahalla. Eduskunta päätti vuonna 2016 muuttaa opintotuen lainapainotteiseksi. Tuolloin opintolainan valtiontakauksen määrää nostettiin 250 eurolla kuukaudessa samalla, kun opintorahasta lähti noin yhdeksänkymmentä euroa pois.

Raportin mukaan eläkeläisten sekä sairaus- ja vanhempainpäivärahan saajien perusturvan taso on ainoa, joka on pysynyt jokseenkin ennallaan vuosien varrella.

Perusturvan aukkoja voi tarvittaessa paikata toimeentulotuella, joka kuitenkin katsotaan viimeiseksi vaihtoehdoksi: ensin on selvitettävä kaikkien muiden tukimuotojen mahdollisuus.

–Toimeentulotuen rooli työttömän perusturvan paikkaajana on esimerkkitapauksissa kasvanut huomattavasti vuodesta 2015, jopa yli sadalla eurolla kuussa, kertoo tutkimuspäällikkö Jussi Tervola THL:stä.

Raha ei riitä

Selvityksessä pyrittiin tarkastelemaan erilaisten tukien varassa elävän perusturvaa vertaamalla tukijärjestelmien tarjoamaa rahasummaa muun muassa Kuluttajatutkimuskeskuksen kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjetteihin. Viitebudjetit kertovat, kuinka paljon rahaa tarvitaan sujuvaan arkeen.

–Viitebudjettien perusteella työttömän, kotihoidon tuen, vähimmäismääräisen sairaus- tai vanhempainpäivärahan saajan tulotasot eivät riitä kattamaan kohtuullista minimikulutusta. Opiskelijan sosiaaliturva kattaa kohtuullisen minimikulutuksen vain opintolainan kanssa, sanoo asiantuntija Susanna Mukkila THL:ltä.

Ainoana poikkeuksena ovat eläkeläiset, joiden perusturva riittää viitebudjettien mukaiseen elämään.

THL muistuttaa, että se, mikä katsotaan riittäväksi perusturvan tasoksi, on lopulta arvovalinta ja poliittinen päätös. Mikäli sellaiseksi katsotaan mahdollisuus viitebudjettien mukaiseen elämään, jää nykytilanteessa toivomisen varaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos