Fideszin erottamisesta tulisi Unkarin pääministeri Orbanin sisäpoliittinen ase - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Fideszin erottamisesta tulisi Unkarin pääministeri Orbanin sisäpoliittinen ase

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin EU-vastainen esiintyminen vähentää EPP:n yhtenäisyyttä.

3.3.2019 16:25

Jämäkkä kanta Fideszin erottamiseksi EPP:stä on rohkea veto kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta. Tätä mieltä on Turun yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Heino Nyyssönen.

–Toistaiseksi on epäselvää, jääkö Orpon kirje pelkäksi muodollisen tuen osoitukseksi, Nyyssönen jatkaa.

Orpo lähetti EPP:n puheenjohtajalle Manfred Weberille kirjeen, jossa hän vaatii Fideszin erottamista EPP:stä. Kokoomuksen tiedotteen mukaan Fidesz on mennyt liian pitkälle ja on vakavat perusteet olettaa, että Fidesz rikkoo Euroopan kansanpuolueen arvoja ja periaatteita.

Fideszin ja sitä johtavan Unkarin pääministerin Viktor Orbanin EU-vastaiset ulostulot ovat jo kauan nakertaneet EPP:n toimintaa ja yhtenäisyyttä. EPP on Euroopan parlamentin keskusta-oikeistolaisten puolueiden ryhmä ja samalla EU-parlamentin suurin ryhmä.

Taktinen ajoitus

Tilanne alkoi kuumeta pari viikkoa sitten, kun Unkarin hallitus käynnisti siirtolaisvastaisen mediakampanjan. Unkarilaisten koteihinkin jaetuissa kampanjamateriaaleissa näkyivät muun muassa EU-komission puheenjohtajan ja EPP:n jäsenen Jean-Claude Junckerin kasvot. Orban itse ei näe ristiriitaa Junckerin vastustamisessa ja EPP:n tukemisessa.

Nyyssönen arvelee, että Fideszin aggressiivinen ja röyhkeä kampanja saattoi olla se yksittäinen tekijä, joka sai kokoomuksen reagoimaan asiaan.

Nyyssönen kehottaa kiinnittämään huomiota kokoomuksen aloitteen ajankohtaan laajemminkin.

–Aloitetta voi pitää hieman opportunistisenakin, sillä tässä on kahdet vaalit tulossa. Viesti on suunnattu samaan aikaan sekä kotimaan eduskuntavaaleissa äänestäville suomalaisille että EU-vaaleihin osallistuvalle kansainväliselle yleisölle.

Suomessa on viime aikoina puhuttu, että kevään EU-vaalit ovat jäämässä eduskuntavaalien varjoon. Nyyssösen mukaan tulevat EU-vaalit ovat Euroopassa poikkeuksellisen tärkeät äärioikeiston ja populistien mahdollisen esiinmarssin vuoksi.

Suomalainen suuntaus ei myy EPP:ssä

Nyyssösen käsityksen mukaan pohjoismaisen liberaalin suuntauksen kannatus EPP:n sisällä on yllättävän heikkoa. Hän muistuttaa, että suuntauksen kannatusta mitattiin viimeksi marraskuussa Helsingissä. Alexander Stubb hävisi tuolloin selvin luvuin EPP:n kärkiehdokaskisan EU-komission puheenjohtajaksi. Hänet päihitti saksalainen Manfred Weber.

–Mitä tekemistä kokoomuksella oikeastaan on EPP:ssä? Olisiko sen paikka itse asiassa Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmässä Aldessa? Nyyssönen kysyy.

Hän huomauttaa, että unkarilaiset ovat viime aikoina pitäneet Suomessa aiempaa tiiviimpää yhteyttä perussuomalaisiin. Nyyssösen mukaan kokoomus ei enää olekaan Orbanin Fideszille se luontevin yhteistyökumppani.

Orbanin suhteen epäonnistuttu

Nyyssönen muistuttaa, että EPP on tähän asti lähtenyt siitä, että se pystyy suitsimaan Viktor Orbania EPP:n sisällä. Se ei ole kuitenkaan käytännössä onnistunut.

–Olen ihmetellyt, miten EPP on suojellut ja suvainnut Orbania näinkin kauan. Orbanin retoriikassa ei ole kyse vain pakolaiskriisistä, sillä Unkarin ongelmat ovat pakolaiskriisiä vanhempia.

Nyyssösen mukaan on mahdollista, että Orban radikalisoituisi entisestään jos Fidesz erotettaisiin EPP:stä. Orban saisi tapauksesta vähintäänkin oivan sisäpoliittisen aseen.

Orban pitää europarlamentin EPP-ryhmän hajaannusta haluavia tahoja "hyödyllisinä idiootteina", jotka auttavat vasemmistoa vahvistumaan Euroopassa. Orban on kommentoinut asiaa saksalaiselle Die Welt -sanomalehdelle.

Orban ei kertomansa mukaan tunne sympatiaa skandinaavisia EPP-jäseniä kohtaan, mutta ei tästä huolimatta kuitenkaan esittäisi heidän erottamistaan. Hänen mukaansa se hyödyttäisi ainoastaan vasemmistoa ja sen valtaannousua Euroopassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut