Haluatko tietää, mistä ravintolassa syömäsi liha on peräisin? – Se on mahdollista toukokuusta lähtien, mutta ilmoitusvelvollisuuteen jää yhä myös aukkoja - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Haluatko tietää, mistä ravintolassa syömäsi liha on peräisin? – Se on mahdollista toukokuusta lähtien, mutta ilmoitusvelvollisuuteen jää yhä myös aukkoja

Suomi on edistänyt alkuperämerkintöjä kansallisesti, kun asia ei ole edennyt EU-tasolla toivotulla aikataululla.

3.3.2019 19:30

Lihan alkuperämaan on näyttävä ravintoloiden asiakkaille toukokuun alusta lähtien.

Vaatimus koskee tuoretta, jäähdytettyä tai jäädytettyä naudan, sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihaa.

Liha- ja raakalihavalmisteet sekä muut lihalajit, kuten riista, poron ja hevosen liha, ovat alkuperän näkymistä koskevan asetuksen ulkopuolella. Myöskään kalan alkuperää ei EU-komission edellyttämän rajauksen perusteella tarvitse ilmoittaa ravintoloissa.

Suomen tavoitteena on maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan laajentaa alkuperän näkyvyyttä myös nyt asetuksen ulkopuolelle jääneisiin raaka-aineisiin koko EU:ssa.

Leppä painottaa kuluttajan oikeutta kysymättäkin tietää, mitä on lautaselleen saamassa.

–Miten voi olla vastuullinen kuluttaja, jos ei tiedä, mistä ruoka on peräisin ja miten se on tuotettu.

Lihan ja maidon kuluttajapakkauksissa alkuperämerkinnät ovat olleet pakollisia vuodesta 2017.

Koskee myös kouluruokailuja

Kysyimme maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Haikoselta käytännöistä eri tyyppisissä ruokailupaikoissa asetuksen voimaantulon jälkeen.

Missä ja miten raaka-aineen alkuperästä pitää kertoa, jos syö pihviä ravintolassa?

–Tieto lihan alkuperämaasta pitää antaa kirjallisesti eli ei riitä, jos henkilökunta kertoo, kun kysytään. Tieto alkuperästä pitää olla selkeästi asiakkaan nähtävissä. Tämä voidaan tehdä muun muassa ruokalistaan painettuna, listan välissä olevassa erillisessä lapussa tai seinällä olevassa taulussa.

Koskeeko asetus kouluruokailuja?

–Koskee, jos esimerkiksi keskuskeittiössä valmistettavan aterian raaka-aineena käytetään tuoretta, jäähdytettyä tai jäädytettyä lihaa ja valmis ateria tuodaan sitten koululle.

–Tieto raaka-aineena käytetyn lihan alkuperästä pitää ilmoittaa esimerkiksi linjaston lähellä olevassa ruokalistassa tai lähellä olevassa taulussa.

Entä ruokailut sairaaloiden osastoilla?

–Jos ateria tuodaan tarjottimella niin, että potilaalla ei ole mitään valinnanvaraa, raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa kirjallisesti.

–Toisaalta jos raaka-aineena on käytetty tuoretta, jäähdytettyä tai jäädytettyä lihaa, alkuperätiedon tulee olla potilaan käytettävissä, jos hän sitä kysyy.

Onko hampurilaispihvien ja kebab-lihan alkuperä ilmoitettava?

–Jos hampurilaispihvi valmistetaan tuoreesta, jäähdytetystä tai jäädytetystä jauhelihasta, niin lihan alkuperämaa pitää ilmoittaa. Samoin alkuperämaa pitää ilmoittaa, jos pihvit leikataan ja paistetaan jauhelihatangosta, jossa on suolaa vähemmän kuin yksi prosentti.

–Jos taas ravintolaan tulee valmiiksi maustettu raakalihatanko, josta pihvit leikataan ja paistetaan tai valmiita jauhelihapihvejä, jotka lämmitetään, lihan alkuperämaata ei tarvitse kertoa. Nämä perustuvat siihen, ettei asetus koske raakaliha- ja lihavalmisteita.

–Myös kebab-liha on lihavalmiste, jonka raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut