Puhemies Risikko asiantuntijoiden kuulemiseen liittyvästä sote-kiistasta: "Valiokuntien on yhdessä arvioitava, mitä kaikkia toimia vielä tarvitaan" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Puhemies Risikko asiantuntijoiden kuulemiseen liittyvästä sote-kiistasta: "Valiokuntien on yhdessä arvioitava, mitä kaikkia toimia vielä tarvitaan"

Puheenjohtaja Krista Kiuru kertoi perjantaina, että sosiaali- ja terveysvaliokunta kuulee maanantaina perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaa ja valiokuntaneuvoksia siitä, onko hallituksen sote-vastineessa otettu riittävästi huomioon perustuslailliset näkökulmat.

3.3.2019 6:00

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan on yhdessä ratkaistava, onko sote-valiokunnan vielä tarpeen kuulla ulkopuolisia asiantuntijoita lakipaketin perustuslaillisuuden varmistamiseksi.

Puhemiehen tehtäviin kuuluu eduskunnan päätösten perustuslaillisuuden valvominen. Risikon mukaan väliintulolle ei ainakaan vielä ole tarvetta.

–Sosiaali- ja terveysvaliokunta ja perustuslakivaliokunta tekevät tiivistä yhteistyötä ja niiden on yhdessä arvioitava tilanne ja sen vaatimat toimet, Risikko toteaa Lännen Medialle.

–Myös ulkopuolisten asiantuntijoiden kuulemisen suhteen, Risikko tarkentaa.

Sote-valiokunnassa virisi loppuviikolla kiista siitä, tuodaanko valiokuntaan vielä ulkopuolisia asiantuntijoita arvioimaan sitä, onko hallituksen sote-vastineissa otettu riittävästi huomioon perustuslakivaliokunnan esittämät muutostarpeet.

Kiista kärjistyi keskiviikkona, jolloin valiokunta päätti, ettei se aloita enää uusia asiantuntijakuulemisia työstäessään lakiesitystä hallituksen vastineiden pohjalta. Oppositio arvosteli sitä, että päätös nuijittiin pöytään keskustalaisen varapuheenjohtajan toimesta puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) poistuttua kokouksesta 12 minuutin ajaksi.

Kannatettu esitys oli varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen mukaan tehty jo siinä vaiheessa, kun puheenjohtaja Kiuru vielä johti kokousta.

Perjantaina valiokunta päätti, että se kuulee maanantaina perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintietä (vas.) ja perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvoksia.

Notifikaatio ja rahoitus hiertävät

Hallitus antoi aiemmin tällä viikolla vastineet, joissa esitetään korjauspaketti perustuslakivaliokunnan lausunnossaan viime viikolla antamiin muutosvaatimuksiin. Muutamat asiantuntijat ja opposition edustajat ovat tuoneet aiemmin julkisuudessa esiin huolensa siitä, että hallituksen vastineet eivät täyttäisi perustuslakivaliokunnan edellyttämiä vaatimuksia erityisesti niin sanotun EU-notifikaation ja maakuntien rahoituksen osalta.

– Valiokunnassa oli vähän erilaista ilmaa siitä, millä tiekartalla nyt pitäisi mennä eteenpäin, valiokunnan puheenjohtaja Kiuru muotoili perjantain kokouksen jälkeen.

Valiokunnan kokouksessa tehtiin myös esitys siitä, että valiokunta käynnistäisi menettelyn, jossa valiokunta pyytäisi uuden lausunnon perustuslakivaliokunnalta.

Tämän esityksen kohtalosta päätetään valiokunnan maanantain kokouksessa. Eduskunta on jo varautumassa istuntokauden pidentämiseen sote-uudistuksen vuoksi, mutta edes istuntokauden pidennys ei ehkä riittäisi, jos uutta lausuntoa pyydettäisiin.

Puhemies käytti valtaansa tiedustelulakipaketissa

Puhemiehen toimivallasta nähtiin käytännön esimerkki helmikuussa Risikon vedettyä tiedustelulakipaketin pois eduskunnan täysistunnosta ja palautettua sen valiokuntakäsittelyyn. Hallintovaliokunta teki tämän jälkeen yksimielisessä uudessa mietinnössään perustuslakivaliokunnan esittämät täsmennykset. Eniten muutoksia tehtiin niin sanottuun syrjintäpykälään.

Sote-uudistuksen käsittelyssä Risikko kuitenkin edellyttää valiokuntien yhdessä löytävän vaadittavat ratkaisut perustuslaillisuuden varmistamiseksi.

–Valiokuntien on yhdessä arvioitava, mitä kaikkia toimia vielä tarvitaan, tekstiviestitse tavoitettu Risikko korostaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut