Kympin poika ja tyttö kertovat viime hetken vinkit ylioppilaskokeisiin: ”Kannattaa muistaa se muukin elämä” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kympin poika ja tyttö kertovat viime hetken vinkit ylioppilaskokeisiin: ”Kannattaa muistaa se muukin elämä”

Viktor Paulinen on tällä hetkellä armeijan harmaissa. Edessä ovat valtiotieteelliset opinnot.

1.3.2019 20:56

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat aivan pian. Vieläkään ei ole liian myöhäistä valmistautua, sanoo viime keväänä Ressun lukiosta Helsingistä laudaturin paperit kirjoittanut Viktor Paulinen.

Paulinen sanoo olleensa läpi peruskoulun kympin poika. Hän kirjoitti peruskoulussa menestymisestä kirjan 10+. Mallivastauksia peruskoulun koetehtäviin, kun häneltä kysyttiin jatkuvasti, mikä on menestyksen salaisuus.

–Olen löytänyt rutiinin jo peruskoulussa ja jatkoin sitä lukiossa.

Paulisen menestysresepti ylioppilaskirjoituksiin oli tarkka lukusuunnitelma.

–Laitoin ylös, että maanantaina luen 13 sivua, tiistaina 12 sivua ja vihkomuistiinpanot esimerkiksi yhteiskuntaopin kirjoituksiin.

Tarkan suunnitelman noudattaminen auttoi.

Valmistautuessaan kirjoituksiin Paulinen luki ensin kahteen kertaan lukion kurssien oppimäärät. Noin kuukautta ennen kirjoituksia hän siirtyi lukemaan aineen abikirjaa, joka tiivistää lukion oppimäärän.

–Pari päivää ennen kirjoituksia loppui se niin sanottu peruslukeminen. Viimeiset pari päivää luin tiivistelmiä, joita oli vihossa. Ehkä takakannesta kertailin sanoja ja käsitteitä.

Paulinen muistuttaa, että ammattiavun puoleen ehtii vielä kääntyä.

–Jos jää mitä tahansa kysyttävää ennen kirjoituksia, kannattaa kysyä opettajalta. Jos joku pienikin asia vaivaa, kysy, että miten tämä menee. Vielä on aikaa.

Eväiksi hän suosittelee tuorepuristettua mehua, leipää, hedelmiä ja vettä.

–Luonnon sokeria eli glukoosipitoista ruokaa, joka auttaa aivotoimintaa.

Muista muukin elämä

Paulinen suorittaa nyt lukion jälkeen asepalvelustaan Santahaminassa, jossa hän upseerikokelaana ohjaa uusia alokkaita. Aamuja on jäljellä vähän päälle sata.

Hän muistuttaa, että ylioppilaskirjoituksiin valmistuessakin on tärkeää elää muutakin elämää.

–Olen itse jalkapallotuomari. Luin aamulla, päivällä kävin koululla syömässä, jatkoin lukemista ja illalla urheilin. Urheilu pitää mielen virkeänä.

Paulisen mukaan tärkeintä on pitää kiinni omasta lukutyylistä ja keskittyä vain omaan suoritukseen itseensä luottaen. Myös kavereiden kanssa voi lukea, mutta siitä voi olla haittaakin. Hän itse luki 70 prosenttia yksin ja 30 prosenttia yhdessä kavereiden kanssa, mikä oli mukavaa.

–Mietin, että nyt olen tehnyt parhaani ja olen lukenut kaiken minkä voi. Nyt pitää luottaa itseensä ja mennä eteenpäin. On harvoja, joilla olisi siellä kirjoituksissa jotain erityistä etulyöntiasemaa. Kaikki ovat samalla viivalla. Aikaa lukea ja valmistautua on ollut yhtä kauan. Jos sen on käyttänyt fiksusti, ei pitäisi olla mitään ihmeellistä.

Hän kirjoitti laudaturin paperit vain neljästä aineesta vastoin alkuperäistä suunnitelmaansa. Paulinen opiskeli lukiossa peräti 135 kurssia, mikä on lähes kaksinkertainen määrä vaadittuun oppimäärään. Jossain vaiheessa oli tarkoitus kirjoittaa peräti 13 ainetta. 12 laudaturia on Suomen ennätys.

–Sadannen kurssin kohdalla tajusin, että neljä ainetta riittää jatko-opiskelupaikkaan. Päätin keskittyä niihin täysillä ja pelasin varman päälle.

Armeijan jälkeen odottavatkin opinnot Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Paulinen muistuttaa, että lukiolaisilla elämä on vasta edessä.

–Ei lukio ratkaise loppuelämää. Se on pieni etappi elämässä.

Maija Pitkänen kirjoitti huipputulokset Iitin lukiosta.

Eri maiden media seurantaan

Iitin lukiosta 7 laudaturia ja 2 eximiaa kirjoittanut Maija Pitkänen viettää parhaillaan välivuotta ja odottaa Aalto-yliopiston bioinformaatioteknologian pääsykokeita.

Hän hajautti kirjoitukset kolmeen kertaan ja kertoo lukeneensa pitkään. Äidinkielen kokeet ovat 12. maaliskuuta. Matematiikka on toiseksi viimeisenä vuorossa 26. maaliskuuta ennen viimeisiä kokeita, jotka ovat reaaliaineita 28.3.

–Ensimmäisenä nyt tietysti tulee äidinkieli ja lukutaito. Nyt kannattaa alkaa hioa niitä yksityiskohtia ja syventää. Ei kannata enää hirveästi uutta opetella. Viimeisiinhän on vielä kuukausi. Niitä pystyy vielä syventelemään enemmänkin tehokkaasti.

Pitkäsen etu kirjoituksissa oli valokuvamuisti. Hänen lukutapansa on monipuolinen.

–Tein aika paljon muistiinpanoja, että jäi aika hyvin asiat mieleen. Jos joitakin haluaa priorisoida, kannattaa keskittyä niihin aineisiin, joista haluaa parempia arvosanoja saada.

Pitkänen seurasi ennen kirjoituksia kotimaan uutisia, joista voi olla hyötyä monissakin aineissa. Kielten kokeisiin hän niin ikään luki ulkomaalaisia medioita, mutta myös kevyempää sisältöä.

–Tänä vuonna tärppejä voisivat olla tulossa olevat eduskuntavaalit, brexit on nyt ja Suomen ensimmäisistä presidentinvaaleista on sata vuotta. Mietin mitä aiheita on ja luin myös uutisia, joista sai tekstisisältöä monipuolisesti ja aihesisältöä äidinkieleen ja muihin aineisiin.

Kieliä varten seurannassa olivat CNN, BBC sekä Hufvudstadsbladet. Varsinkin englantia voi ammenttaa helposti monesta lähteestä.

–Puhelin oli käännetty englannille ja katsoin elokuvia ja muuta kevyttä, kuten sarjoja. Käänsin aivoja englannin kielelle. Kannattaa hakea sitä muualtakin ympäristöstä. Somessa seuraa englanninkielistä ja muuta.

Sokeribuusti

Pitkänen neuvoo myös hyödyntämään opettajien pitkää kokemusta ja kysymään tärppejä ennen kokeita.

Kokeissa hän kehottaa istumaan loppuun asti siitäkin huolimatta, että se tuntuisi turhauttavalta. Hän suoritti vain kaksi digitaalista koetta, mutta neuvoo perehtymään järjestelmiin etukäteen.

–Fysiikassa ja kemiassa on erilaisia sovelluksia. Niitä kannattaa opetella käyttämään hyvin, ettei siihen tekniikan kanssa pelaamiseen kulu kokeessa turhaan aikaa. Ylimääräistä aikaa kokeessa voi hyödyntää lukemalla tehtäviä läpi ja miettiä jäsentelyä ja ulosantia. Hyvä kirjoitustyyli auttaa pisteiden kertymiseen. Muistaa kappalejaon ja yksinkertaisetkin asiat.

Eväiksi Pitkänen otti esimerkiksi pähkinöitä ja välipalakeksejä, mutta myös karkkia.

–Oli se sokeribuusti, että sai aivot tehokkaimmalle heti aamusta käyntiin. Jokaisen kannattaa itse pohtia, miten ottaa kaikki irti aivoista ja muistaa syödä jotain, vaikka kynä sauhuaisikin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: