Antti Rinne palasi tuimana - SDP vaatii, että puhemies Risikko estää soten etenemisen: ”Puhemiehen pitää huolehtia, että eduskunta noudattaa perustuslakia” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Antti Rinne palasi tuimana - SDP vaatii, että puhemies Risikko estää soten etenemisen: ”Puhemiehen pitää huolehtia, että eduskunta noudattaa perustuslakia”

Töihin palannut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sai lämpimän halauksen perjantaina aamulla Tuula Haataiselta. Rinteen vieressä istuivat kahvipöydässä varapuheenjohtaja Sanna Marin (edessä) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (oik.), joita Rinne kiitti puolueen vaalityön johtamisesta sairauslomansa aikana. Taustalla kuvassa istuu puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero.

1.3.2019 16:13

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne palasi perjantaina eduskuntatyöhön ja antoi aamulla haastattelun Iltalehdelle.

Rinne kertoo, että SDP vaatii eduskunnan puhemiestä Paula Risikkoa estämään sote-uudistuksen käsittelyn täysistunnossa.

–SDP ei hyväksy sitä, että perustuslakivaliokunnan asemaa romutetaan. Se tarkoittaa sitä, että puhemiehen pitää huolehtia siitä, että eduskunnassa tehdään perustuslain mukaisia päätöksiä. Puhemies on nyt erittäin tärkeässä roolissa, Rinne arvioi.

Puhemies Risikon tehtäviin kuuluu valvoa, että Suomen eduskunnassa ei tehdä päätöksiä perustuslain vastaisista asioista. Apulaispääsihteeri Timo Tuovinen kuvailee puhemiehen roolia siten, että kulloinenkin puhemies on ”viime kätinen valvoja” käsiteltävien lakiesitysten perustuslainmukaisuudessa.

Helmikuussa puhemiehen toimivallasta ja velvollisuuksista saatiin esimerkki, kun Risikko veti tiedustelulakipaketin pois eduskunnan täysistunnosta ja palautti sen valmistelun perustuslakivaliokuntaan.

Syynä Risikon menettelyyn oli se, että valtiosääntöasiantuntijat ja eduskunnan virkamiesjohto arvioivat lakipaketin sisältäneen perustuslain vastaisia kohtia.

Rinteen mukaan sote-uudistuksen suhteen ollaan nyt vastaavassa tilanteessa.

–Rahoitus, yhdenvertainen kohtelu ja notifikaatio ovat tärkeitä asioita, joihin pitää löytää perustuslain mukainen ratkaisu. Tiedustelulainsäädännön palauttaminen valiokuntaan on hyvä ennakkotapaus, Rinne huomauttaa.

SDP:n puoluehallitus päätti torstaina Rinteen johdolla, että puolue vetoaa tarvittaessa puhemies Risikkoon, ellei hallitus muuta esityksiään ja anna eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle mahdollisuutta kuulla myös asiantuntijoita.

–Puhemiehen pitää huolehtia siitä, että eduskunta noudattaa lainsäädännössä perustuslakia. Jos tarvitaan perustuslain muuttamisjärjestystä, lait täytyy säätää sen mukaan, eikä siten että ujutetaan läpi perustuslain vastaisia asioita, Rinne sanoo Iltalehdelle.

Aiotteko siis vedota täysistunnossa puhemies Risikkoon, jos hallitus ei muuta esityksiään?

–Ilman muuta. Puhemiehen tehtävä on perustuslain mukaan huolehtia perustuslain mukaisuudesta, Rinne vastaa.

Puhemiestä velvoittaa asiassa laki. Risikon velvollisuus on estää sellaisen lain käsittely, jonka hän epäilee olevan ristiriidassa perustuslain kanssa.

Päätösvalta asiassa on yksin eduskunnan puhemiehellä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: