Kokoomus esittää unkarilaisen Fideszin erottamista Euroopan kansanpuolueesta: "Fidesz on mennyt liian pitkälle" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kokoomus esittää unkarilaisen Fideszin erottamista Euroopan kansanpuolueesta: "Fidesz on mennyt liian pitkälle"

Pääministeri Viktor Orbán johtaa Unkaria ja Fidesz-puoluetta yksinvaltaisin ottein.

1.3.2019 15:35

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on lähettänyt Euroopan kansanpuolueen EPP:n puheenjohtajalle kirjeen. Hän esittää siinä Unkarin kansalaisliiton eli Fideszin erottamista EPP:stä.

Kokoomuksen äsken lähettämässä tiedotteessa todetaan, että Fidesz on mennyt liian pitkälle:

"On vakavat perusteet olettaa, että Fidesz rikkoo Euroopan kansanpuolueen arvoja ja periaatteita. Siksi kokoomus esittää sen erottamista EPP:stä."

Fidesz on pääministeri Viktor Orbánin johtama oikeistolainen konservatiivipuolue. Se toteuttaa populistista, keskusjohtoista ja hyvin kansallismielistä politiikkaa. Puoluetta on syytetty muun muassa korruptiosta sekä viholliskuvien luomisesta oman valtansa pönkittämiseksi.

EPP on puolestaan Euroopan parlamentin, Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission suurin puolue. Sen perustivat kristillisdemokraattiset puolueet vuonna 1976. Myöhemmin puolue on laajentanut jäsenkenttäänsä myös konservatiivisiin ja keskusta-oikeistolaisiin puolueisiin.

Sekä Suomen kokoomus että Unkarin Fidesz ovat EPP:n jäseniä. Fideszin asemasta ja sen kyseenalaisista arvoista ja asenteista on käyty Euroopan foorumeilla keskustelua jo jonkin aikaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: