Janitskin on Väyrysen Seitsemän tähden liikkeen eduskuntavaaliehdokas - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ilja Janitskin on Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liikkeen eduskuntavaaliehdokas – rikostuomio ei ole este Janitskinin ehdokkuudelle

Ilja Janitskin, Pirkko Turpeinen-Saari ja Paavo Väyrynen Seitsemän tähden liikkeen tiedotustilaisuudessa.

26.2.2019 13:49

MV-lehden perustaja ja vankeustuomion useista rikoksista saanut Ilja Janitskin on Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaana eduskuntavaaleissa ja europarlamenttivaaleissa, ilmoitti Paavo Väyrynen tiedotustilaisuudessa.

–Ilja on halunnut tulla mukaan tähän työhön. Tällä hän osoittaa oman linjansa. Julkisuuden mielikuvat eivät tässäkään vastaa todellisuutta, Väyrynen kertoo.

Sananvapaus on Janitskinin päävaaliteema.

–Kukaan muu näkyvä ehdokas ei sitä aja tällä hetkellä Suomessa, joten minä olen ajamassa sitä ja viemässä asiaa eteenpäin, Janitskin sanoo.

Janitskin vastustaa myös omien sanojensa mukaan haitallista maahanmuuttoa.

Tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin myös, että Pirkko Turpeinen-Saari on Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaana sekä eduskunta- että europarlamenttivaaleissa.

Turpeinen-Saari kertoo tiedotustilaisuudessa vastustavansa sotia, mutta hän kiistää Srebrenican kansanmurhan tapahtuneen. Jugoslavian sisällissodassa vuonna 1995 tapahtunut kansanmurha on hänen mukaansa Naton propagandaa.

Paavo Väyrynen on kevään eduskuntavaaleissa perustamansa Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaana Helsingin vaalipiirissä.

Aiemmin Janitskin oli eduskuntavaaliehdokkaana Reformi-nimisen liikkeen yhteislistalta.

Rikostuomio ei estä ehdokkuutta

Käräjäoikeus tuomitsi Ilja Janitskinin viime syksynä vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-lehden toimintaan.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska Janitskin valitti siitä hovioikeuteen.

Vaikka Janitskinilla olisi lainvoimainen tuomio, se ei olisi este ehdokkuudelle, koska Suomessa rikostuomio ei estä ehdokkuuttaa vaaleissa.

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin oli syyllistynyt muun muassa törkeisiin kunnianloukkauksiin, rahankeräysrikoksiin ja yksityisen ihmisen vainoamiseen.

Oikeuden mukaan Janitskin oli valemedia MV-lehden ja Uber Uutisten omistaja, päätoimittaja ja vastaava toimittaja ja sitä kautta hän oli vastuussa medioiden julkaisemasta sisällöstä.

MV-lehti ja Uber Uutiset julkaisivat oikeuden mukaan useista henkilöistä asiatonta ja heidän kunniaansa loukkaavaa materiaalia.

Janitskin on jo käytännössä istunut suurimman osan vankeusrangaistuksestaan, koska ensikertalaiset istuvat tuomiostaan yleensä vain noin puolet ja Janitskinin Andorran kotiarestissa viettämät päivät vastaavat käräjäoikeuden mukaan vankipäiviä.

Väyrysen mukaan Janitskin on edesottamuksistaan huolimatta "mainettaan parempi mies".

–Ilja Janitskinin suurin ”rikos” on se, että hän on rohjennut haastaa valtamedian ja sitä kautta ne yhteiskuntamme valtaapitävät, joita valtamedia tukee. Valtamedia toimii joka tapauksessa meitä vastaan, Väyrynen tiedotti.

Pirkko Turpeinen-Saari on lääkäri ja poliitikko, joka toimi kansanedustajana vuosina 1983–1986 Suomen kansan demokraattisen liiton (skdl) ja vuosina 1986–1987 Demokraattisen vaihtoehdon (deva) eduskuntaryhmässä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos