Henkilökorttien haku on nyt pahasti ruuhkautunut - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Henkilökorttien haku on nyt pahasti ruuhkautunut: jopa kuukauden jonot – Selvitimme, voiko kortin saada, jos passi on vanhentunut

Ruuhkautunut henkilökorttitilanne koskee koko Suomea.

25.2.2019 9:57

Vuodenvaihteessa voimaan astunut uusi tunnistuslaki toi mukanaan muutoksen, jonka myötä ajokorttia ei ole enää voinut käyttää tunnistamiseen esimerkiksi verkkopankkitunnusten tai kansalaisvarmenteen, eli vahvojen sähköisten tunnistamisvälineiden myöntämisen yhteydessä.

–Muutoksesta huolimatta ajokortti toimii edelleen henkilöllisyyden osoittajana useimmissa muissa arkisissa tilanteissa, kertoo Sisä-Suomen poliisin lupapäällikkö Hannele Koskela.

Pitkät jonot

Vaikka tunnistuslain mukanaan tuoma muutos oli tiedossa hyvissä ajoin, henkilökorttihakemuksia alkoi vyöryä poliisille vasta hieman ennen vuoden vaihdetta.

–Henkilökorttien kysyntä alkoi kasvaa jo marras- joulukuussa. Tammikuussa olimme tilanteessa, jossa henkilökorttijono kasvoi noin kuukauden mittaiseksi, tilanteen jatkuessa edelleen samanlaisena, Koskela kertoo.

Koskela muistuttaa, että ruuhkautunut henkilökorttitilanne koskee koko Suomea, eikä vain Sisä-Suomen poliisin aluetta.

Tilanteen odotetaan jatkuvan ruuhkaisena

Vaikka tilanne on jo pidemmän aikaa jatkunut ruuhkaisena, ei odotettavissa ole muutosta.

–Henkilökorttihakemusten määrä on edelleen korkea, joten on vaikeaa arvioida kuinka kauan tilanne jatkuu. Tilanteen pitää kiireisenä lisäksi alkava kevätkausi, jolloin matkustusasiakirjojen kysyntä nousee vuosittain jonkin verran.

Koskela kertoo, että ruuhkautuneesta hakemusjonosta huolimatta työtehtävään ei ole osoitettu lisähenkilökuntaa

–Nykyinen henkilöstö käsittelee sekä sähköisiä hakemuksia että käyntiasioinnin kautta tulevia hakemuksia. Seuraamme hakemusmääriä päivittäin ja olemme toistaiseksi pystyneet käsittelemään hakemukset normaalissa käsittelyajassa.

Asiakirjaa itselleen hakevat ovat Koskelan mukaan suhtautuneet tilanteeseen rauhallisesti.

–Joitain kysymyksiä toimituksen viivästymisestä on tullut, mutta koska tästä on tiedotettu poliisin valtakunnallisilla nettisivuilla, asiakkaat ovat olleet tietoisia pitkittyneestä toimitusajasta.

Passi toimii vastaavana asiakirjana

Vaikka henkilö ei omistaisikaan henkilökorttia, toimii voimassa oleva passi henkilökortin tapaan esimerkiksi pankkitunnuksia hakiessa. Ongelma kuitenkin muodostuu siinä vaiheessa, jos henkilöllä ei ole henkilökorttia eikä passia.

–Pankkitunnuksia varten pankeilla on kuitenkin erilaisia käytäntöjä, joten tilanne kannattaa tarkistaa omasta pankista, jos se on omalla kohdalla epäselvä.

Koskela kertoo, että poliisin lupapalvelutoimistossa passin tai henkilökortin hakija voidaan tunnistaa vanhentuneenkin passin, ajokortin ja tunnistamismenettelyn kautta.

Sähköinen hakemus vaatii pankkitunnukset

Henkilökorttihakemuksen voi tehdä sekä poliisilaitoksella, että sähköisesti. Sähköisesti jätetty hakemus on paikalla jätettyä edullisempi sekä myös nopeampi tapa saada henkilökortti, mikäli lisäkäyntiä poliisilaitokselle ei tarvita.

–Käyntiä ei tarvita, jos viranomainen on tunnistanut hakijan passia tai henkilökorttia varten enintään kuusi vuotta sitten ja hakija on ollut tunnistamishetkellä vähintään 12-vuotias. Käyntiä poliisilaitoksella ei tarvita myöskään silloin, jos nimi on pysynyt samana kuin viimeksi myönnetyssä passissa tai henkilökortissa ja hakemukseen on liitetty riittävän tuore, laatuvaatimukset täyttävä valokuva sähköisessä muodossa.

Poliisin lupapalvelutoimistossa passin tai henkilökortin hakija voidaan tunnistaa vanhentuneenkin passin, ajokortin ja tunnistamismenettelyn kautta.

Mihin henkilökorttia tarvitaan?

Mihin kaikkeen henkilökorttia tarvitaan/voidaan käyttää?

–Henkilökortti käy henkilöllisyyden osoittamiseen kaikissa asiointi tms. tilanteissa, joissa henkilöllisyyden todentamista vaaditaan.

–Poliisin myöntämää henkilökorttia voi käyttää rajoitetusti matkustusasiakirjana useimmissa Euroopan maissa, tarkka lista näistä maista löytyy poliisin nettisivuilta www.poliisi.fi

–Henkilökortissa on sähköisen asioinnin mahdollistava siru, tällöin tarvitaan kuitenkin erillinen sirunlukijalaite

Huomioi passia ja henkilökorttia hakiessasi

–Tarkista passin tai henkilökortin voimassaoloaika jo matkaa varatessa

– Käy valokuvassa, valokuvaamo lähettää valokuvasi sähköisesti poliisille

–Täytä hakemus verkossa, www.poliisi.fi/asiointipalvelu, myös alaikäisen hakemuksen huoltaja voi tehdä sähköisesti

–Jos käyntiä poliisiasemalla vaaditaan, varaa aika asiointiin, www.poliisi.fi tai Lupaneuvontapuhelin p. 02954 19800

–Asioida voi millä tahansa lupapalveluja tarjoavalla poliisiasemalla

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos