28-vuotias muutti taposta tuomitun seinänaapuriksi - Kotimaa - Satakunnan Kansa

28-vuotias muutti taposta tuomitun seinänaapuriksi, naapuri tappoi hänetkin – järkyttynyt isä kysyy, miten tämä on mahdollista

Epätoivoinen isä on yrittänyt hakea vastauksia siihen, miksi hänen lapsensa asutettiin tappajan naapuriin. Nyt poika on kuollut. Kuvituskuva.

22.2.2019 8:46

Tammikuun puolessavälissä hieman alle 50-vuotias, liikuntarajoitteinen nainen löytyi kuolleena kotikerrostalostaan Kirkkonummen Masalassa. Tapaus on järkyttänyt erityisesti siksi, että naisen murhasta epäillään 41-vuotiasta miestä, joka oli muuttanut naisen naapuriin vain muutamaa päivää aiemmin. Mies oli tuomittu taposta jo vuonna 2002.

Kirkkonummelaisnainen sai siis naapurikseen henkirikostaustaisen henkilön - kohtalokkain seurauksin.

Jutun julkaisun jälkeen Iltalehti sai yhteydenoton isältä, jonka poika koki samanlaisen traagisen kohtalon: pojan naapurissa asui mies, joka oli tuomittu henkirikoksesta jo aiemmin. Hän oli ehdonalaisessa ja koeajalla edellisestä tappotuomiostaan.

Mies tappoi uudestaan.

–Valitettavasti meidän 28-vuotias poikamme tapettiin tällaisen tapon uusijan toimesta, surun murtama isä kertoo Iltalehdelle.

Iltalehti sai Lapin käräjäoikeudesta kyseisen tapauksen tuomion. Kaksinkertainen tappaja on nyt 38-vuotias. Ensimmäinen teko tapahtui Etelä-Suomessa 7. helmikuuta 2010.

Surma tehtiin teräaseella. Tuomio oli yhdeksän vuotta vankeutta. Mies pääsi ehdonalaiseen reilun neljän vuoden päästä, 14. elokuuta 2014.

Ehdonalaisen vapauden koeajan viimeinen päivä olisi ollut 14. elokuuta 2017. Muutamaa kuukautta aikaisemmin, huhtikuun lopussa, mies kuitenkin surmasi teräaseella naapurinsa. Myös ensimmäinen tappo oli tehty teräaseella.

–Odotetaanko hänen tekevän kolmannen surman jossain vaiheessa? rovaniemeläisuhrin isä kysyy.

"Nyt kävi huonosti”

Käräjäoikeuden tuomiosta selviää, että Iltalehteen yhteyttä ottaneen isän poika ja tekijä asuivat seinänaapureina. Jossain vaiheessa he tutustuivat. Tekijä kertoi, että he olivat tekemisissä ”vaihtelevasti”.

Tapahtumapäivää oli vietetty yhdessä alkoholia nauttien. Tekijän mukaan ilta päättyi riitaan ja painiin. Hänen kädessään oli ollut keittiöveitsi, joka lävisti uhrin. Uhri kuoli tapahtumapaikalle.

–En tiedä miten tässä näin kävi... Nyt kävi huonosti, tekijä sanoi paikalle saapuneille poliiseille.

Uhriksi joutuneen pojan isän käsityksen mukaan poika ei tiennyt, että naapurilla oli taustallaan tappotuomio.

–Poikamme ei tiennyt siitä mitään. Pitäisikö ihmisten tietää vaarallisista henkilöistä naapurissa?

Lapin käräjäoikeus tuomitsi tekijän 9 vuoden vankeusrangaistukseen taposta. Tähän päälle lisättiin yksi vuosi ja 2 kuukautta vankeutta, sillä tekijä syyllistyi tappoon edellisen rangaistuksen koeaikana.

–Me saimme pojan äidin kanssa elinkautisen, isä sanoo.

Isä kertoo, että hänen poikansa oli ollut sosiaalitoimen asiakkaana. Poika oli aikanaan keskeyttänyt koulun ja myöhemmin hän oli työttömänä. Isän mukaan poika kärsi ajoittain mielenterveyden häiriöstä. Hänen mukaansa poika ei saanut apua nuorisotakuusta.

Isä haluaisi kysyä päättäjiltä, millä perusteella hänen poikansa sijoitettiin asumaan henkirikoksen tehneen naapuriin.

–Tietysti hän hyväksyi asunnon. Eihän hän tiennyt naapureista. Jos me vanhempina olisimme tienneet, olisimme puuttuneet peliin. Se on nyt myöhäistä.

Musta arkku

Kanteluissaan isä on yrittänyt kysyä, täyttikö hänen poikansa viimeinen asuinpaikka ”turvallisen asuinympäristön vaatimukset”.

Oikeudessa vanhemmat toivat esiin hyvin läheiset suhteensa lapseensa. Yhteyttä oli pidetty puhelimitse, kylässäkin käytiin usein. Väkivaltainen kuolema järkytti vanhempia suuresti ja aiheutti paljon kärsimystä. Vanhemmille määrättiin kärsimyskorvauksia, mutta niitä he eivät ole isän mukaan saaneet.

Tuska on edelleen suuri.

–Tapaus kulkee mukanamme jokaisen aamun valjetessa ja jokaisen illan hämärtyessä. Surutyö on edelleen käynnissä, isä sanoo.

–Hautasimme poikamme niin arvokkaasti kuin sen voi ikinä tehdä. Valitsimme mustan arkun ja laitoimme vaimoni kanssa pojalle taivassukat kylmiin jalkoihin. Piakkoin pääsemme istuttamaan hautakiven juureen kukkasia. Kunhan lumet sulavat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut