Latvialaiskonnille ehdollista rikossarjasta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Latvialaiskonnille ehdollista rikossarjasta – tehtailivat kanteluryöpyn poliisin toimista

Kuvituskuva.

3.2.2019 19:57

Poliisin Porissa syksyllä 2017 paljastama rikossarja johti paitsi ehdollisiin vankeusrangaistuksiin kolmelle latvialaismiehelle, myös kanteluryöppyyn poliisin tekemistä tutkintatoimenpiteistä.

Jutussa paljastettiin kolmen latvialaismiehen huhti–kesäkuussa 2017 eri puolilla Suomea rautakauppoihin tekemä rikossarja, joka piti sisällään kolme törkeää ja kuusi tavanomaista varkautta. Rikossarjan tutkinta keskitettiin Porin poliisin järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmälle, joka teki tiivistä yhteistyötä Latvian poliisiviranomaisten kanssa.

Suomessa anastettua omaisuutta, esimerkiksi ruohonleikkureita ja moottorisahoja, kuljetettiin Latviaan kansainvälisten kuriiripalvelujen avulla.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi latvialaismiehet sittemmin tunnustamisoikeudenkäynnissä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Rikollista toimintaa Latviasta johtanut 42-vuotias mies tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Kentällä operoineet 26-vuotias ja 36-vuotias mies saivat lyhyemmät, runsaan 6 kuukauden sekä 9 kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset. He ehtivät olla Suomessa vangittuina yli puoli vuotta.

Rikosperusteisia vahingonkorvauksia tuomitut velvoitettiin suorittamaan lähes 25 000 euroa. Jutun päätekijältä takavarikoitiin Latviassa sekä Suomesta anastettua omaisuutta, ajoneuvoja että 1 280 euroa rahaa.

Poliisi löysi ratkaisevaa näyttöä koko rikossarjaan toisen kesäkuussa 2017 vangitun miehen puhelimesta. Kyseessä oli kosketusnäytöllinen älypuhelin, jossa oli niin sanottu sormenjälkilukitus.

Päästäkseen tutkimaan puhelimen sisältöä poliisit päättivät käyttää fyysisiä voimakeinoja. Mies pakotettiin usean poliisimiehen toimesta avaamaan nyrkkinsä. Kesken toimenpiteen hän luopui vastarinnasta. Pakkokeinolain mukaan kyse oli sekä henkilötuntomerkkien ottamisesta että laite-etsinnästä.

Mies kanteli kohtelustaan ja katsoi, että poliisin menettely rikkoi rikosprosessiin kuuluvaa itsekriminointisuojaa, jonka mukaan rikoksesta epäillyllä ei ole velvollisuutta myötävaikuttaa rikoksen selvittämiseen.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan poliisin toiminta oli perusteltua, lainmukaisesti johdettua ja toimeenpantua sekä rikosepäilyihin nähden puolustettavaa.

Myös jutun päätekijänä tuomittu mies kanteli siitä, että häneltä oli kielletty päivittäiset ulkoilut ja ettei hän saanut lukemista, tarvitsemiaan lääkkeitä tai yli viikkoon edes hammastahnaa. Hänelle oli lisäksi omasta mielestään määrätty tarpeettoman laajoja yhteydenpitorajoituksia.

Apulaisoikeusasiamies kiinnitti Lounais-Suomen poliisilaitoksen huomiota siihen, että poliisivankilassa tulisi olla saatavissa myös vieraskielistä kirjallisuutta ja että erityisesti ulkomaalaiselle tutkintavangille tulee riittävän selvästi ilmoittaa hänen oikeuksistaan. Mitään moitittavaa poliisin toiminnassa ei sinänsä ilmennyt.

Edellinen poliisin Porissa paljastama rajat ylittävään rikollisuuteen liittyvä rikossarja on keväältä 2015.

Kaksi romanialaismiestä kiersi maalis–huhtikuussa 2015 pitkin Suomea tekemässä asuntomurtoja. Heidät saatiin kiinni huhtikuussa 2015 sen jälkeen, kun he olivat Merikarvialla ja Porissa murtautuneet kahteen omakotitaloon. Miesten jäljiltä löydettiin anastetun omaisuuden maastokätkö valtatie 8:n varrelta muutama kilometri Merikarvialta Porin suuntaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tuolloin 24- ja 39-vuotiaat miehet muun muassa kuudesta törkeästä varkaudesta ja kolmesta törkeän varkauden yrityksestä runsaan kahden vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Rikossarjasta ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos