Virastot auki iltaisin ja viikonloppuisin, ehdottaa EK – "Jos aukioloa pidennetään jonain iltana, aukeaisi virasto jonain päivänä vähän myöhemmin" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Virastot auki iltaisin ja viikonloppuisin, ehdottaa EK – "Jos aukioloa pidennetään jonain iltana, aukeaisi virasto jonain päivänä vähän myöhemmin"

Tommi Toivola haluaisi joustavoittaa virastojen aukioloaikoja ja lupaprosesseja.

30.1.2019 16:30

Virastojen pitäisi olla auki iltaisin ja viikonloppuisin, ehdottaa Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

–Haluamme helpottaa ihmisten arkea. Kaikkien ei ole helppo asioida virastoissa niiden normaaliin aukioloaikaan, kertoo EK:n johtaja Tommi Toivola.

Toivola toivoo, että aukioloaikoja muutettaisiin erilaisissa virastoissa, kuten neuvoloissa, maistraatissa ja työvoimatoimistossa. Uusia aukioloaikoja voitaisiin Toivolan mukaan miettiä virastokohtaisesti, koska kaikille virastoille ei todennäköisesti sovi samanlainen malli.

Hän kertoo, että uudistus pystyttäisiin toteuttamaan ilman lisäkustannuksia.

–Jos aukioloa pidennetään jonain iltana, aukeaisi virasto jonain päivänä vähän myöhemmin.

Aluksi muutosta voitaisiin hänen mukaansa kokeilla siten, että virasto olisi esimerkiksi yhtenä arki-iltana pidempään auki ja muutaman tunnin auki myös viikonloppuna.

Toivola haluaisi, että yhdessä aukioloaikojen joustavavoittamisen kanssa virastoasioinnissa alettaisiin hyödyntää enemmän digitaalisia palveluja.

–Pitäisi olla mahdollisuus etäkokouksiin ja etätapaamisiin asiakaspalvelijan kanssa. Tällöin ylimääräinen matkustaminen jää pois.

Muutenkin digitaalista asiointia pitäisi Toivola mukaan lisätä ja helpottaa virastoissa.

Lupaprosessia halutaan helpottaa

EK esittää tänään julkistetussa julkaisussa Ketterä Valtio – Yritysten ja investointien Suomi myös muutoksia lupa-asioiden päätöksentekoon.

EK:n mielestä Suomessa pitäisi ottaa käyttöön niin sanottu Hollannin malli. Mallin mukaan lupaprosesseissa olisi lähtökohtaisesi käytettävä viranomaisia sitovia käsittelyn määräaikoja. Mikäli viranomainen ei tee päätöstä määräajassa, lupa katsotaan myönnetyksi.

–Investointeja on jonkun verran lupaputkessa jumissa. Lupien käsittely tahtoo kestää, ja investoinnit lykkääntyvät sen takia. Jotkut eivät välttämättä edes lähde lupaprosesseihin, koska ne ovat hankalia. Tämä on yksi keino, jolla lupaprosessia voitaisiin joustavoittaa.

Apua maahanmuuttajien työllistymisessä

Toivola korostaa, että kyseessä on ajattelumalli, jota sovellettaisiin eri tavoin eri lupaprosessien kohdalla.

Mallia voitaisiin käyttää esimerkiksi maahanmuuttajien työllistymisen helpottamiseksi.

–Jos maahanmuuttajalle ei ole myönnetty työntekoon oikeuttavaa oleskelulupaa kuukauden kuluessa, katsottaisiin se myönnetyksi. Se tehostaisi maahanmuuttajien kotoutumista ja työvoiman saatavuutta.

Entä onko uudistuksessa vaarana, että lupia käsitellään huolimattomasti, ja tapahtuu vakavia virheitä?

–Lupaprosessit on mitoitettava niin, että prosessi pystytään hoitamaan normaalissa ajassa.

Jos riski väärästä päätöksestä on liian suuri, voidaan Toivolan mukaan säätää, että hakemus hylätään, jos sitä ei ole käsitelty määräaikaan mennessä. Näin voisi olla esimerkiksi ydinvoimalupien kohdalla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos