Tilastokeskus: Asuntovelkojen kasvu ollut maltillista, muut velat kasvaneet selvästi nopeammin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tilastokeskus: Asuntovelkojen kasvu ollut maltillista, muut velat kasvaneet selvästi nopeammin

Asuntovelat ovat Tilastokeskuksen mukaan kasvaneet maltillisesti.

27.1.2019 21:00

Tilastokeskuksen tuoreen selvityksen mukaan velallisia asuntokuntia oli vuonna 2017 kaikkiaan 1,4 miljoonaa eli hieman yli puolet kaikista asuntokunnista.

–Velkaa niillä oli yhteensä 120,9 miljardia euroa, mikä oli 1,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Vuodesta 2002 on velallisten asuntokuntien lukumäärä kasvanut kymmenen prosenttia ja velat reaalisesti 117 prosenttia, Tilastokeskus kertoo.

Velat kasvoivat edellisvuodesta 1,9 prosenttia, mutta samaan aikaan myös asuntokuntien käytettävissä olevat rahatulot kasvoivat. Ne kasvoivat enemmän kuin velat, 2,4 prosenttia, joten asuntokuntien velkaantumisaste hieman laski. Vuonna 2017 kaikkien asuntokuntien velkaantumisaste oli 112 prosenttia kun se edellisvuonna oli 113 prosenttia.

–Asuntovelat ovat melkein koko vuosikymmenen kasvaneet tätä samaa tasoa. Voisi sanoa, että aika maltillisesti, toisin kuin edellisellä vuosikymmenellä, yliaktuaari Timo Matala Tilastokeskuksesta sanoo.

Alle 35-vuotiaat

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 velkaa keskimäärin 219 prosenttia käytettävissä olevista rahatuloistaan.

–Eniten velkaa suhteessa tuloihin oli alle 35-vuotiaiden asuntokunnilla, joilla oli velkaa keskimäärin hieman yli kolme kertaa vuositulojen verran. Asuntovelkaa asuntovelallisilla asuntokunnilla oli keskimäärin 98 740 euroa, mikä oli 0,8 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Tilastokeskuksen mukaan lähes viidenneksellä velallisista asuntokunnista eli 269 750 asuntokunnalla oli velkaa vähintään kolme kertaa käytettävissä olevat vuositulot. Asuntokuntien kaikista veloista heillä oli puolet.

–Vuonna 2002 niin paljon velkaa oli 97 380 asuntokunnalla eli kahdeksalla prosentilla velallisista asuntokunnista. Asuntokuntia, joilla oli velkaa vähintään viisi kertaa vuositulojen verran, oli 66 740 vuonna 2017.

–Paljon velkaa suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin oli usein kahden huoltajan asuntokunnilla, joissa oli lapsia, ja joiden viitehenkilö oli alle 45-vuotias. Lapsettomilla yhden tai kahden aikuisen asuntokunnilla suuret velat olivat yleisimpiä 25-34-vuotiaiden talouksilla. Asuntovelallisilla yksinhuoltajillakin oli usein paljon velkaa suhteessa tuloihin, Tilastokeskus kertoo.

Jos asuntovelkoja tarkastellaan alueellisesti, niin suuria asuntovelkoja oli Tilastokeskuksen mukaan eniten Ahvenanmaan, pääkaupunkiseudun ja muun Helsinki-Uudenmaan asuntokunnilla.

–Asuntovelallisista asuntokunnista Ahvenanmaalla 41 prosentilla, pääkaupunkiseudulla 37 prosentilla ja muualla Helsinki-Uudellamaalla 33 prosentilla oli velkaa vähintään kolme kertaa vuositulot. Vähiten suuria asuntovelkoja oli Pohjois- ja Itä-Suomessa, missä niin paljon velkaa oli neljänneksellä asuntovelallisista asuntokunnista, Tilastokeskus kertoo.

Muut velat kasvoivat

Tilastokeskuksen mukaan kaikista veloista 86,8 miljardia euroa eli 72 prosenttia oli asuntovelkoja. Asuntovelkaa oli kolmanneksella kaikista eli 878 800 asuntokunnalla. Edellisvuodesta asuntovelat kasvoivat 0,7 prosenttia.

–Elinkeinotoimintaa ja tulonhankintaa varten otettua velkaa oli 80 260 asuntokunnalla 7,4 miljardia euroa, mikä oli 2,5 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Tilastokeskuksen mukaan muuta velkaa oli noin miljoonalla asuntokunnalla 26,7 miljardia euroa. Tässä oli 5,7 prosenttia lisäystä vuoteen 2016.

Muihin velkoihin sisältyvät kulutukseen tai suurehkoihin hankintoihin kuten autoa tai loma-asuntoa varten otetut velat sekä opintovelat. Tarkemmin tätä ”muut velat” -kategoriaa ei pystytä pilkkomaan osiin, joten ei ole tarkkaa tietoa, mitkä velat siinä ovat erityisesi kasvaneet.

–Mutta sen verran voi sanoa, että muut velat ovat kasvaneet selvästi enemmän kuin asuntovelat, sanoo yliaktuaari Timo Matala Tilastokeskuksesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos