Haluatko estää huijauspuhelut +44-alkuisista numeroista? – Kokeile näitä keinoja - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Oletko saanut epäilyttäviä puheluja esimerkiksi +44-alkuisista numeroista? – Näillä keinoilla voit estää ikävät soitot

On olemassa sovelluksia, joista on apua huijaussoittojen estämisessä.

27.1.2019 13:00

Suomessa on toistuvasti uutisoitu +44-alkuisista lontoolaisnumeroista tulevista huijaussoitoista. Puheluja voi tulla myös muiden maiden suuntanumeroista, jopa Suomenkin maakoodilla. Tietokoneesta soitetun puhelun suuntanumeroksi voi asettaa minkä vaan.

Soittaja puhuu englantia ja voi myydä esimerkiksi kryptovaluuttaa tai sijoituksia.

Yksittäisen numeron voi asettaa puhelimesta estoon, mutta se ei välttämättä auta, koska puheluja voi tulla aina uusista numeroista – jopa kymmeniä päivittäin. Selvitimme, mitä muuta on tehtävissä puhelujen estämiseksi.

–Puhelimesta voi yksittäisen numeron lisäksi estää kaikki tuntemattomista numeroista tulevat puhelut. Jos tekee näin, haittana on se, että tärkeätkään puhelut eivät tule läpi tuntemattomista numeroista, Elisa OmaGurusta kerrotaan.

Puhelimissa on erilaisia esto-ominaisuuksia. Älypuhelimessa voi myös olla valmiiksi ladattuna sovellus estoja varten.

Jos tällaista ei ole, puhelimeen voi itse ladata puhelimen sovelluskaupasta sovelluksen, jonka avulla puheluille voi asentaa yksittäistä numeroa monimutkaisempia estoja.

Yksi tällainen sovellus on Android- ja iPhone-puhelimille tarkoitettu Mr. Number. Sovellus oli aikaisemmin ilmainen, mutta sovelluskauppoihin on hiljattain tullut Premium-versio, joka on uusille käyttäjille maksullinen.

Mr Numberin avulla voi estää esimerkiksi kaikki muut paitsi omassa yhteystietoluettelossa olevat numerot. Sovelluksessa on esto myös huijauspuheluille (Scam of fraud) ja huijauspuheluiksi epäillyille puheluille (Suspected spam calls).

Tietystä ulkomaan suunnasta tulevia puheluja voi estää esimerkiksi Androidiin asennettavalla Blacklist-sovelluksella. Muitakin vastaavia sovelluksia löytyy.

Yksi tapa välttää huijauspuheluita on oman numeron muuttaminen salaiseksi.

–Soittajat saavat numeroita luultavasti julkisten numeropalveluiden kautta. Jos numerosi on salainen, vain ne henkilöt voivat soittaa sinulle, joille olet antanut numerosi. Viranomaiset voivat silti soittaa sinulle, OmaGurusta neuvotaan.

Numeron saa salaiseksi esimerkiksi oman operaattorin sähköisen palvelun kautta tai soittamalla asiakaspalveluun.

–Näin ei joudu huijaushyökkäysten kohteeksi. Jos olet jo joutunut, puhelut saattavat numeron salaiseksi muuttamisen jälkeen loppua.

Epäilyjä herättäviin ulkomaisiin numeroihin ei kannata vastata eikä niihin kannata soittaa takaisin. Jos puheluun vahingossa vastaa, ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

OmaGurusta kerrotaan, että usein ihmiset soittavat pelästyneenä, jos ovat vahingossa vastanneet tällaiseen numeroon. He kysyvät, tuleeko jo vastaamisesta kustannuksia.

–Vastaaminen ei maksa mitään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos