Mitä tapahtui Intercity-junan vaunussa sunnuntaina? - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Intercity-junan vaunussa sattui jotain outoa kesken matkan – ensin kuului kova ääni ja matkustajat tunsivat tömähdyksen

Intercity65-junassa kuuluneen kolahduksen ja matkustajille tuntuneen tömähdyksen syytä selvitetään Otkesin alustavassa tutkinnassa. Kuvituskuva.

20.1.2019 19:15

Intercity-junan matkan pysäyttäneeseen voimakkaaseen kolahdukseen ja matkustajien tuntemaan tömähdykseen liittyy ”tosi outoja ilmiöitä”, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja, dosentti Veli-Pekka Nurmi.

–Tässä on tosi outoja ilmiöitä, mutta kyllä niihin jokin järkevä syy löytyy. Tässä kohtaa ei ole syytä lähteä arvailemaan, mitä siellä mahtaisi olla, Nurmi sanoo.

Mitä tarkoitat oudoilla ilmiöillä?

–Juuri sitä, ettei linjalla olevassa junassa näin pitäisi käydä. Katsomme, onko siellä jotain vakavampaa, ja päätämme sitten siitä varsinaisesta tutkinnasta sen perusteella, mitä sieltä löytyy.

Helsingistä Kuopion kautta Ouluun matkalla ollut Intercity65-juna hajosi sunnuntaina iltapäivällä kesken matkan toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Juna jäi Lahden asemalle, ja matkustajat pääsivät jatkamaan matkaa korvaavalla junalla noin puolitoista tuntia aikataulusta myöhässä.

–Tämänhetkisen tiedon mukaan yhdessä vaunussa oli kuulunut kova ääni, ja tömähdys oli tuntunut matkustajille asti ja vaikuttanut vaunun sisäisiin rakenteisiin, VR kertoi tiedotteessaan sunnuntai-iltapäivällä.

Nurmi kommentoi, että esimerkiksi henkilöautolle "massiivisen tällin" aiheuttava hirvikolari ei juuri hetkauttaisi junamatkustajia.

–Kyllä se junassa tuntuu, muttei se hetkauta juuri mitään matkustajien puolella. Kyllä matkustajat huomaavat sen, kuuluu ääni, ja tulee ehkä sellainen pieni nytkähdys.

Tutkimukset jatkuvat hallissa Ilmalassa

Otkesilla on sunnuntaina ollut paikan päällä Lahdessa kaksi onnettomuustutkijaa. Meneillään on ollut vasta alustava turvallisuustutkinta.

Nurmen mukaan sunnuntain tutkimuksissa junassa on havaittu pieniä vaurioita. Vaurioiden laatua tai sijaintia hän ei tässä vaiheessa halua vielä kommentoida.

VR tiedotti sunnuntaina kello viiden aikaan, että vaurioita on tullut vaunun sisäkaton ja sisäovien rakenteisiin sekä muutamaan istuimeen.

Otkes sai ennen tutkijoidensa paikalle saapumista tiedon siitä, että yhden vaunun välikatto olisi romahtanut alas. Tällaista ei Nurmen mukaan kuitenkaan ollut todellisuudessa tapahtunut.

Tarkempia tutkimuksia varten Intercity-junan veturi ja vaunut kuljetetaan koskemattomina Lahden asemalta Ilmalaan Helsinkiin.

–Me jatkamme teknistä tutkintaa huomenna. Siellä (Ilmalassa) on hallissa erinomaiset tilat tarkastella tätä.

Joillakin matkustajilla niskan retkahtamisia

Nurmen mukaan näyttää siltä, ettei henkilövahinkoja ole ollut, mutta joillakin ihmisillä on tömähdyksen jäljiltä lieviä oireita.

Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö Sakari Lauriala kertoi Iltalehdelle aiemmin sunnuntaina, että ihmisiä on kehotettu käymään tarkastuksissa.

–Alustavien tietojen mukaan ilmeisesti niskan retkahtamisia, Lauriala kuvaili matkustajien saamia vammoja.

VR:n tiedotteen mukaan paikalle ei kuitenkaan tarvittu ensihoitohenkilökuntaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: