Sopeutumiseläkkeet lopettava lakialoite käsittelyssä eduskunnassa ensi viikolla – uusi laki tulee voimaan maaliskuussa, vakuuttaa valiokuntaneuvos - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet lopettava lakialoite käsittelyssä eduskunnassa ensi viikolla – uusi laki tulee voimaan maaliskuussa, vakuuttaa valiokuntaneuvos

Kansanedustajien avokätiset sopeutumiseläkkeet ovat pian historiaa.

19.1.2019 14:00

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee ensi viikon keskiviikkona ensimmäistä kertaa kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden lopettamista koskevaa lakialoitetta. Valiokuntaan saapuu kuultavaksi muun muassa keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk).

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat perussuomalaisia lukuun ottamatta allekirjoittivat lakialoitteen 30. marraskuuta 2018. Aloitteesta käytiin lähetekeskustelu heti seuraavalla viikolla, minkä jälkeen se lähetettiin Krista Kiurun (sd) johtamaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan mietintöä varten.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sihteerin, valiokuntaneuvos Eila Mäkipään mukaan kyseinen aloite on prioriteettilistan kärjessä ja perustuslakivaliokunnalta pyydettiin lausunto välittömästi. Se ei ole vielä valmistunut.

–Emme voi kirjoittaa mietintöä ennen perustuslakivaliokunnan lausuntoa, Mäkipää sanoo.

Kansanedustajien uuden eläkelain on määrä tulla voimaan maaliskuussa. Mäkipään mukaan kuusi viikkoa on riittävästi aikaa. Eduskuntaryhmien yhteiset aloitteet etenevät eduskunnassa rivakasti, koska niillä on kaikkien tai melkein kaikkien tuki.

–En pysty sanomaan, onko se 1. maaliskuuta vai 15. maaliskuuta, mutta sanoisin, ettei ole vaaraa, etteikö sitä tällä vaalikaudella saataisi loppuunkäsiteltyä, Mäkipää sanoo.

Kansanedustajien nykyisen eläkelain mukaan kaikki ennen vuotta 2011 valitut kansanedustajat, jotka ovat palvelleet vähintään seitsemän vuotta, ovat oikeutettuja 65-vuotiaaksi maksettavaan sopeutumiseläkkeeseen, joka voi olla jopa 6 000 euroa kuukaudessa. Pääomatulot eivät vaikuta sopeutumiseläkkeeseen ja sitä on voinut hakea uudestaan, vaikka olisi välillä ollut töissä.

Kansanedustajien uuden eläkelain mukaan kaikki kansanedustajat –myös ennen vuotta 2011 valitut –ovat oikeutettuja sopeutumisrahaan 1–3 vuotta eduskuntauran päättymisen jälkeen. Myös pääomatulot vaikuttavat sopeutumisrahaan, eikä sitä voi hakea kuin kerran.

Sopeutumisraha sisältyy kansanedustajien eläkelakiin jo nyt, mutta se on koskenut vain vuoden 2011 jälkeen valittuja kansanedustajia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos