Seinäkalenterissa poseeraavat sensuellit Suomi-neidot - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Liian sensuellia? Kansallispukujen harrastaja sai kalenteristaan jopa tappouhkauksia – "on annettava mahdollisuus pukujen uudenlaiselle käytölle"

Kalenterissa naiset poseeraavat sensuellisti kansallispuvussa.

19.1.2019 21:00

Mari Varonen innostui keräilemään kansallispukuja kolmisen vuotta sitten. Pukuja hänellä on jo noin 180. Kyseessä on tiettävästi suurin yksityiskokoelma suomalaisia kansallispukuja. Pukujen joukosta löytyy esimerkiksi Kokemäen, Säkylän ja Merikarvian kansallispuvut. Lisäksi hänellä on muinaispukuja, kansanpukuja ja pari ruotsalaista pukua.

–Yhden puvuista olen ommellut alusta asti itse ja kymmeniä vanhoja pukujani olen täydentänyt muun muassa tykkimyssyillä, taskuilla ja muilla puuttuvilla osilla. Koko ajan ompelen jotain niihin. Lähes kaikki olen ostanut käytettynä, vanhin pukuni on 1800-luvulta ja uusin 2010-luvulta. Olen saanut jonkin verran lahjoituksena pukuja, sillä moni ei halua laittaa vanhaa, suvussa kulkenutta pukua myyntiin vaan lahjoittaa sen mieluummin hyvään kotiin.

Häntä kiehtovat pukujen kauneus ja tarinat.

–Ihastuin pukujen taidokkaaseen käsityöhön ja kauneuteen sekä vanhojen pukujen tarinoihin. Osaan puvuista liittyy huimia tarinoita, minulla on muun muassa evakkorekien matkassa tuotuja pukuja, maailmaa kiertäneitä pukuja, lukemattomilla teatterilavoilla kulutettuja pukuja – ja sitten niitä, joita on käytetty yhden kerran 50-luvulla.

Varonen pyrkii siihen, että puvut eivät jäisi ullakoille pölyttymään, vaan ihmiset pukeutuisivat niihin entistä useammin.

–Olen tehnyt töitä sen eteen, että kansallispuvut pääsisivät "puoluekokousten pönötys" -leimastaan ja niitä uskallettaisi käyttää reippaammin, pienemmissäkin juhlissa ja osin myös arjessa.

Harrastus on tuonut Varoselle jopa tappouhkauksia.

–Kansallispukuihin liittyy aikamoisia tunnelatauksia. Joskus tuntuu, kuin olisi pukeutunut Suomen lippuun. Yksi harrastuksistani on burleski, ja teimme viime vuodeksi kalenterin, jossa naiset poseeraavat vähän rohkeammin kansallispuvuissa tai niiden osissa, sensuellisti mutta tyylillä. Kun tästä oli juttua mediassa, nousi aikamoinen myrsky, vaikkei yhtään kuvaa oltu vielä julkistettu. Ajatus siitä, että kansallispukua – tuo pyhä instituutio ja puhtauden perikuva – altistetaan tällaiselle, sai ihmiset tuohtumaan ja sain pari tappouhkaustakin.

Ankeasta vastaanotosta huolimatta Varonen uskoo, että kansallispuvuilla on tulevaisuutta.

–Nyt on selvästi kansallispuvuille suosiollinen aika. Uusi sukupolvi on kiinnostunut niistä ja haluaa ottaa ne osaksi omaa kulttuuriaan. Tässä on nyt tärkeä paikka: on annettava mahdollisuus pukujen uudenlaiselle käytölle.

–Jos vahdimme tinkimättä vanhoja normeja, puvuilla ei ole tulevaisuutta, mutta jos sallimme sekakäytön, tuunauksen ja höllennämme puvun käyttömahdollisuuksia, tulevaisuus on lupaava.

Tältä näyttää Merikarvian kansallispuku Mari Varosen päällä.

Häntä kiinnostaa kansallispukujen tieteellinen tutkimus.

–Olen suunnitellut kirjoittavani aiheesta väitöskirjan lähivuosina kokoelmaani hyödyntäen.

Pääset Mari Varosen nettisivuille tästä linkistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos