Kiinteistön omistaja jätti laskut maksamatta, vedet ja kaukolämpö katkaistiin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Jämsäläinen Veikko asui kerrostalossa useita kuukausia ilman juoksevaa vettä ja lämmitystä, koska ne oli katkaistu: "Raijasin isot tarpeet ämpärissä kauas metsään ja hautasin sinne"

Veikko Ylinentalo asui Vehkaojantien kerrostaloasunnossa useita kuukausia ilman vettä ja lämmitystä. Vuoden alussa mies vuokrasi itselleen uuden asunnon muutaman sadan metrin päästä. –Halusin uskoa, että tilanne korjautuu. Olisin varmasti asunut talossa vielä pitkään, jos hommat olisivat toimineet.

20.1.2019 14:00

Vanhat Valmetin kerrostalot Jämsän Hallissa seisovat lumisessa maisemassa tyhjyyttään kumisten. Autioitumiselle on hyvä syy. Asukkaat ovat muuttaneet pois taloista, koska taloista katkaistiin vedet ja kaukolämpö syyskuussa kiinteistön omistajan, Manilove Oy:n, jätettyä laskut maksamatta. Myös jätekuljetukset loppuivat syys–lokakuun vaihteessa.

Veikko Ylinentalo napsauttaa sähkökäyttöisen lisälämmittimen päälle ensimmäisen kerroksen asunnossa. Miehellä on muuttopuuhat käynnissä, sillä vaikka hän sitkeästi sinnitteli useita kuukausia asunnossa ilman vettä ja kaukolämpöä, tuli mitta täyteen vuodenvaihteessa.

–Olen asunut tässä asunnossa 15 vuotta ja viihtynyt hyvin. Pysyin täällä, koska ajattelin tilanteen korjautuvan. Vesiä ja lämpöjä ei kuitenkaan palautettu. Olen maksanut jokaiselta kuukaudelta vuokran ja vesimaksun ihan täysimääräisenä kiinteistön omistajalle, vaikkei vettä ja lämmitystä ole asuntoon tullutkaan, Ylinentalo kertoo Jämsän Seudulle.

Veikko Ylinentalo on pettynyt siihen, miten veden ja kaukolämmön jakelun keskeytys hoidettiin. –Mielestäni yhteiskunnassa on jotain vikaa, jos meiltä asukkailta katkaistaan vedet ja lämpö pelkän ilmoituksen turvin. Meillä on tuomioistuimet ja perintätoimistot tällaisia tilanteita varten.

Vedenjakelu vaakalaudalla jo viime tammikuussa

Ylinentalo kertoo, ettei asuminen ilman nykyajan mukavuuksia ole ollut ihan helppoa. Ilman juoksevaa vettä mies ei voinut käyttää asunnon vessaa, vaan tarpeet täytyi tehdä ämpäreihin. Juomavedet hän kuljetti pyörällä kaupasta kotiin, sillä hänellä ei ole autoa.

–Isommat tarpeet raijasin ämpärillä metsään ja hautasin sinne. Sulan maan aikaan se oli vielä helppoa, kun maahan sai tehtyä uuden kuopan. Ennen pakkasia tein isomman kuopan, jonne kävin päivittäin kippaamassa ämpärin sisällön.

Peseytymisen mies hoiti työpaikan pukuhuoneessa työvuoron jälkeen. Työpaikalta löytyi myös vanha työntekijöitä varten hankittu pesukone, jota Ylinentalo hyödynsi vapaa-ajallaan.

Vielä vuosien 2017 ja 2018 taitteessa kerrostalot olivat Ylinentalon muistikuvien mukaan lähes täynnä asukkaita.

Mies kertoo, että jo viime vuoden tammikuussa vedenjakelu oli vaakalaudalla. Jämsän Vesi Liikelaitos ilmoitti asukkaille, että vedet katkaistaan kuuden päivän kuluttua, jos kiinteistön omistaja ei maksa rästissä olevia laskuja.

–Osa asukkaista varmasti säikähti ilmoitusta ja muutti pois jo alkuvuodesta 2018. Vedet eivät kuitenkaan silloin vielä katkenneet. Vedenjakelun keskeytys syyskuun alussa oli kuitenkin monelle se viimeinen niitti. Olen ymmärtänyt, että kenenkään vuokrasopimusta ei ole kiinteistön omistajan toimesta irtisanottu, Ylinentalo kertoo.

Kerrostalojen rappujen oviin ilmestyi syyskuun alussa ilmoitus vedenjakelun keskeytyksestä. Kiinteistöistä katkaistiin syyskuun lopulla myös kaukolämpö ja jätekuljetukset loppuivat.

Vuokrasopimus poikki tekstiviestillä

Useista yrityksistä huolimatta Ylsentaloa haastatellut Jämsän Seutu ei tavoittanut Manilove Oy:n Veli-Matti Lindholmia kommentoimaan kerrostalojen kohtaloa. Entisten asukkaiden ja kiinteistö huoltaneen yrittäjän Pertti Niinin kanssa käydyistä keskusteluista selviää, ettei Lindholm ole ollut kaikkien muidenkaan tavoitettavissa.

Talossa 10 vuotta asunut Tero Tamminen kertoo, ettei hänkään saanut omistajaa kiinni.

–Muutin jo keväällä pois, koska tulevaisuus talossa näytti niin epävarmalta. En saanut Lindholmia kiinni, joten irtisanoin vuokrasopimukseni tekstiviestillä. En saanut viestiin kuittausta, mutta ei laskujakaan ole enää tullut, Tamminen kertoo.

Kiinteistö Oy Jämsänmäen asuntoneuvoja Milja Laakso kertoo kiinteistöyhtiön etsineen muutamille kerrostaloissa asuneille ihmisille uudet kodit viime vuoden loppupuolella. Kerrostaloissa on yhteensä 23 asuinhuoneistoa.

–Asukkaille löytyi asunnot Hallista, joten muualle heidän ei tarvinnut muuttaa, Laakso kertoo.

Talot kärsineet pakkasvaurioita

Lämmitystä vailla olleet talot ovat kärsineet jonkin verran pakkasvaurioita. Jämsäläinen JMJK Group on pankin pyynnöstä alkanut lämmittää taloja ja pyrkinyt minimoimaan pakkasen aiheuttamia vahinkoja.

–Viereisessä talossa joissain asunnoissa on patterit laajentunut jäätymisen seurauksena, Ylinentalo kertoo.

–Jonkun verran asunnoissa voi olla vaurioita. Ymmärtääkseni talot on kuitenkin tarkoitus säästää. Olen myös ymmärtänyt, että kiinteistöille olisi ostajaehdokkaitakin olemassa, Niini toteaa.

Kiinteistöalan yhtiö Manilove Oy osti kerrostalot vuonna 2009 järjestetyssä huutokaupassa 155 000 euron hintaan. Sitä aiemmin Asunto-osakeyhtiö Vehkajoentie 2 hallinnoinut yhtiö asetettiin konkurssiin lokakuussa 2008, kun omistajat hävisivät omille teilleen ja olivat laiminlyöneet laskujen maksun ja kirjanpidon.

Tällä viikolla talojen rappukäytäviin on ilmestynyt lämmittimiä. Osa huoneistosta on kärsinyt pakkasvaurioita. JMJK Group huolehtii talon lämmittämisestä ja vahinkojen minimoinnista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: