Erittäin tarttuva loistauti leviää länsirannikolla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Keskipohjanmaa: Erittäin tarttuva loistauti leviää länsirannikolla – voi olla riskiryhmille hengenvaarallinen

Kovaa ripulia aiheuttavaa kryptosporidioosia tavataan yleisesti etenkin nuorilla vasikoilla. Ihminen voi saada tartunnan mm. saastuneesta juomavedestä tai uima-altaan vedestä.

15.1.2019 20:43

Naudoista ja erityisesti vasikoista helposti ihmiseen tarttuva kryptosporidioosi leviää Länsirannikolla. Aiheesta ensimmäisenä kertoneen Keskipohjanmaa lehden mukaan diagnosoituja tartuntoja on havaittu pelkästään Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla yhteensä lähes 80 kappaletta viime vuoden aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi tätä ennen jo syyskuun lopussa, että samoja tartuntoja oli löytynyt Vaasan sekä Pohjois-, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä kahdessa kuukaudessa yli 70 kappaletta. Määrä on kymmenkertainen 2010-luvun alkuun verrattuna. THL ilmoitti tuolloin tekevänsä selvitystä tartuntojen lähteestä.

Kryptosporidioosi on Cryptosporidium parvum -alkueläimen aiheuttama tartuntatauti. Sen tartunta aiheuttaa ripulia yleisimmin 1–3 viikon ikäisillä vasikoilla, mutta tartunta voi olla naudalla myös oireeton.

Ihminen voi saada tartunnan kryptosporidioosia sairastavalta ihmiseltä tai eläimeltä ulosteen välityksellä. Tauti on hyvin helposti tartuttava. Tartunnan voi saada myös eläinten tai ihmisten ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden, uimaveden tai juomaveden välityksellä.

Voi kestää viikkoja

Kryptosporidioosin oireita ihmisellä ovat raju vesiripuli, johon voi liittyä kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja, vatsakramppeja ja pahoinvointia.

Tauti voi parantua itsestään muutamassa päivässä mutta toisilla oireet voivat kestää viikkoja. Etenkin vastustuskyvyltään heikentyneille ihmisille tartunta voi olla hengenvaarallinen.

Valvontaeläinlääkäri Päivi Pyykönen Kallion peruspalvelukuntayhtymästä kertoi Keskipohjanmaa -lehdelle Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan viime vuoden tartuntamäärien olevan epätavallisen suuria. Kuntayhtymä vastaa terveydenhuollosta Alavieskassa, Sievissä, Nivalassa ja Ylivieskassa.

Keskipohjanmaan mukaan kryptosporidioositapaukset alkoivat lisääntyä voimakkaasti Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella jo vuoden 2017 aikana. Nyt sama ilmiö on siirtynyt pohjoisemmaksi.

Tartunta on levinnyt erityisesti nautaeläinten kanssa tekemisissä olevien keskuudessa.

–Jos joutuu hakeutumaan lääkäriin vatsatautioireiden vuoksi ja on viime aikoina ollut tekemisissä vasikoiden kanssa, asiasta on syytä mainita lääkärille, Pyykönen sanoo Keskipohjanmaa -lehdessä.

Viranomaisten mukaan eläinperäisten elintarvikkeiden, kuten maitotuotteiden ja naudanlihan välttämiseen ei kuitenkaan ole aihetta.

Lähteet: Eläinten terveys ETT ry, Terveyskirjasto

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: