Nuorisosäätiötä ei saatu konkurssiin – konkurssia haki yhtiö, joka on itsekin rikostutkinnan kohteena samasta vyyhdistä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Nuorisosäätiötä ei saatu konkurssiin – konkurssia haki yhtiö, joka on itsekin rikostutkinnan kohteena samasta vyyhdistä

9.1.2019 9:54

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Nuorisosäätiön konkurssihakemuksen. Konkurssia haki konsulttiyhtiö Pasilver, jonka mukaan Nuorisosäätiö on sille velkaa. Nuorisosäätiö on kiistänyt velan.

Nuorisosäätiön konkurssihakemuksen hylkäämisestä kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Osapuolet ovat eri mieltä Nuorisosäätiön käyttämien konsulttipalvelujen laskutuksesta. Pasilverin mukaan Nuorisosäätiö on sille velkaa 600 000 euroa. Nuorisosäätiön mukaan konsulttipalkkioita on maksettu 1,5 miljoonaa euroa liikaa, ja säätiö vaatii näitä rahoja takaisin Pasilveriltä.

Vaikka Nuorisosäätiötä ei asetettu konkurssiin, sen talous ei ole voimissaan.

Nuorisosäätiö hukkasi kymmeniä miljoonia viime vuosina

Nuorisosäätiön liiketoimista on meneillään laaja rikostutkinta. Myös Pasilver on rikostutkinnan kohteena osana vyyhtiä.

Poliisi epäilee, että Nuorisosäätiön varoista on tarkoituksellisesti hukattu kymmeniä miljoonia euroja epäedullisilla liiketoimilla.

Nuorisosäätiön nykyinen johto teetti uuden tilinpäätöksen ja on jättänyt sen jälkeen jo kolmetoista tutkintapyyntöä Helsingin poliisille aiemman keskustataustaisen johdon toimista.

–Olemme päätyneet laskelmissamme siihen, että pahimmillaan puhutaan yhteensä 50 miljoonan euron tappioista. Se on melko tarkka arvio tässä vaiheessa, sanoi Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine joulukuussa Lännen Medialle.

Epäiltynä rikosvyyhdissä ovat muun muassa Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana toiminut Perttu Nousiainen ja toimitusjohtajana työskennellyt Aki Haaro. Epäiltyjä on yhteensä yli kymmenen. Tutkinnassa on muun muassa lahjusepäily.

Salpausselän Rakentajien (SSR) johtohenkilöitä epäillään törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. SSR on ollut Nuorisosäätiön luottoyhtiö rakennushankkeissa.

Esitutkinnan kohteena on myös NSF Finland 6, jonka emoyhtiö toimii veroparatiisissa Luxemburgissa.

Lahden rakennushankkeessa huonoja sopimuksia

Lännen Media uutisoi joulukuussa Lahden rakennushankkeesta, joka on esimerkki Nuorisosäätiön tappiollisista liiketoimista.

Nuorisosäätiö rakennutti 2015–2017 Lahteen omistamansa asunto-osakeyhtiön. Se teki pitkän vuokrasopimuksen luxemburgilaisyhtiön kanssa, jossa Nuorisosäätiö sitoutui maksamaan markkinahintaan nähden kaksinkertaista maavuokraa NSF 6:n kiinteistöyhtiölle.

Sopimuksessa oli vastoin yleistä käytäntöä omavelkainen takaus, joka aiheutti lisävaikeuksia Nuorisosäätiön asunto-osakeyhtiölle. Lisäksi Nuorisosäätiön epäillään maksaneen rakennuttamisesta ylihintaa SSR:lle.

Nuorisosäätiön omistama lahtelainen asunto-osakeyhtiö ajautuikin viime kesäkuussa konkurssiin, kun se ei kyennyt maksamaan maavuokriaan. Tappiot tästä hankkeesta olivat miljoonaluokkaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut