Meteorologi: ”Jopa hirmumyrskylukemia, en muista nähneeni tällaista” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Meteorologi: ”Jopa hirmumyrskylukemia, en muista nähneeni tällaista” – Skenaariot lähestyvästä talvimyrskystä vain pahentuneet, lunta voi tulla yli 20 senttiä

Ilmatieteen laitoksen varoituskartta oli tänä aamuna poikkeuksellisen täynnä varoituksia. Ruutukaappaus Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta: ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

1.1.2019 13:44

Vuoden ensimmäinen päivä on täällä. Samalla lähestyy myös talvimyrsky, josta odotetaan rajua. Ilmatieteen laitos puhuu kovasta myrskystä.

Forecan meteorologi Joanna Rinne kuvailee myrskyä blogikirjoituksessaan, joka on julkaistu uudenvuodenaattona. Rinne kertoo, että tiistain ja keskiviikon välinen yö on ”huomiota herättävä”.

–Silloin Suomessa puhaltavat tuulet, joiden kaltaisia en muista ennusteessa nähneeni 10 vuoden meteorologityön aikana ehkä kertaakaan. Voimakkaat myrskytuulet puhaltavat koko Pohjanlahdella, puuskissa on odotettavissa jopa hirmumyrskylukemia, Rinne kirjoittaa.

Ilmatieteen laitos on vain koventanut varoituksiaan. Merialueilla tuuli ärjyy paikoin 27 metriä sekunnissa. Merkitsevä aallonkorkeus ylittää 7 metriä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

–Jos merkitsevä aallonkorkeus on viisi metriä, niin se on kova keli. Silloin kannattaa huolestua, jos merkitsevä aallonkorkeus on yli viisi metriä. Jos se on seitsemän metriä, se on todella kova keli. Nyt kun puhutaan seitsemästä metristä, niin se on jopa harvinaista, meripelastusjohtaja Tomi Maunu sanoi Iltalehdelle uudenvuodenaattona.

Tänään myös pyryttää runsaasti eri puolilla Suomea.

Pyryt iskevät

Vuoden ensimmäisen päivän aamuna tilanne oli vielä rauhallinen.

–Tällä hetkellä on aika rauhallista tuulten suhteen, mutta pohjoisvirtaus voimistuu illan ja yön aikana lännestä alkaen, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anja Häkkinen kertoi hieman ennen aamuyhdeksää tiistaina.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Huonosta ajokelistä varoitetaan tällä hetkellä kaikkialla paitsi Uudellamaalla. Paikoin ajokeli on jopa erittäin huono ja onnettomuusriski on huomattava. Lunta pyryttää.

Kuinka paljon lunta voi pahimmillaan tulla?

–Kaiken kaikkiaan, mitä on yön aikana satanut ja vielä sataa, voi yli 20 senttiä tulla tuolla maan keskiosissa Oulun korkeudelle saakka.

Häkkisen mukaan tuulet ovat pahimmillaan läntisillä merialueilla ensi yönä ja ne heikkenevät hyvin hitaasti vasta huomenna keskiviikkona. Maa-alueillakin on puuskavaroituksia.

–Paikallista suurta raivaustarvetta, pätkiviä sähköjä ja katkoja teleliikenteessä, Häkkinen luettelee mahdollisia ongelmia.

Meripelastuskeskuksesta kerrottiin tiistaiaamuna, että siellä ollaan edelleen normaalivalmiudessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos