Epäilty myönsi, mutta kommentteja ei voida silti antaa – Arabianrannan murhaepäillyn asianajaja muistuttaa: "Syytetty ei välttämättä halua sanoa mitään" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Epäilty myönsi, mutta kommentteja ei voida silti antaa – Arabianrannan murhaepäillyn asianajaja muistuttaa: "Syytetty ei välttämättä halua sanoa mitään"

Veriteko tapahtui Helsingin Arabianrannassa asuvan perheen kodissa jouluaattona.

31.12.2018 15:29

Arabianrannan murhasta syytetyn puolustusasianajaja Jarkko Jaatela painottaa, että tiedotusvastuu asiassa on poliisilla aina oikeudenkäyntiin asti.

Oikeusavustajalla ei ole oikeutta kertoa julkisuuteen salaiseksi määrätyn henkirikostutkinnan yksityiskohdista.

–Juttu on määrätty salaiseksi. Poliisi määrittelee sen, mitä asiassa voi julkisuuteen sanoa, toteaa asianajaja Jaatela.

–Poliisi voi jotakin julkisuuteen lausua, jos he niin haluavat, mutta se ei poista puolustuksen osalta tutkinnan salaisuutta.

Salaiseksi määrääminen sitoo epäillyn asianajajaa poliisitutkinnan ja myös syyteharkinnan ajan.

Jaatelan mukaan olennaisin seikka Arabianrannan tapauksesta on kuitenkin jo kerrottu.

–Tutkinnanjohtajat ovat antaneet julkisuuteen tiedon, että epäilty on myöntänyt asian henkirikoksena.

–Asiat, jotka liittyvät tapahtuneeseen ja olosuhteisiin, ovat tutkinnallisia yksityiskohtia. Niistä poliisi voi halutessaan kertoa, puolustus ei.

Salaiseksi määrätyn rikosasian esitutkinta yksityiskohtineen tulee lähtökohtaisesti julkiseksi siinä vaiheessa kun syytteet on luettu oikeudessa - tai vaihtoehtoisesti jos syyttäjä tekee syyttämättäjättämispäätöksen.

Oikeudenkäynnin aikana myös syytetyn puolustusasianajaja voi antaa päämiehensä puolesta lausuntoja julkisuuteen, mikäli päämies sitä haluaa.

–Toimittajat eivät aina muista, ettei rikoksesta syytetty välttämättä halua sanoa ulospäin asiasta mitään.

7-vuotias poika tapettiin teräaseella jouluaattoiltana Helsingin Arabianrannassa.

Poliisin mukaan teko oli poikkeuksellisen raaka ja julma. Uhri oli nuoren ikänsä vuoksi puolustuskyvytön. Näistä syistä Helsingin poliisi tutkii tekoa tapon sijasta murhana.

Epäilty on uhrin eno. Mies oli lapsiperheen vieraana näiden asunnossa.

Rikos sai alkunsa yllättäen. Se ehti jo kertaalleen keskeytyä, ja pojalle oltiin hankkimassa apua. Mies sai kuitenkin pojan haltuunsa ja lukkiutui tämän kanssa huoneistoon.

Poliisi otti epäillyn kiinni paikalta. Mies ei tehnyt vastarintaa. Pienen pojan hyväksi ei voitu tuolloin enää tehdä mitään.

Uhrin perheen kuulemiset ovat kesken. Perheelle on järjestetty kriisiapua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: