Suomessa paukkuu vuosittain 30 miljoonaa ilotulitetta – Uudenvuoden hittituotteeksi povattua räjähdettä ei ole aiemmin Suomessa ollut - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomessa paukkuu vuosittain 30 miljoonaa ilotulitetta – Uudenvuoden hittituotteeksi povattua räjähdettä ei ole aiemmin Suomessa ollut

Valoviikkojen avajaiset Koskipuistossa Tampereella vuonna 2017.

31.12.2018 10:04

Suomessa kuluttajille myydään vuosittain noin 30 miljoonaa ilotulitetta. Niistä yli puolet on pientuotteita, kuten lentäviä perhosia, tankkeja ja papatteja.

–Meillä on tällä hetkellä markkinoilla erilaisia patoja, raketteja, tähtipommeja, suihkupommeja ja kaikennäköisiä pientuotteita muutama sata, arvioi ylitarkastaja Mikko Ojala Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista Lännen Medialle.

–Tällä hetkellä suurin myyntimäärä on padoissa. Niiden myynti on mennyt rakettipakettien ohi selvästi.

Rakettien jälkeen suosittuja paukuteltavia ovat roomalaiset kynttilät, tähtipommit ja suihkut sekä yhdistelmätuotteet padoista ja suihkuista.

Suomessa ilotulitteiden liikevaihto on Tukesin mukaan noin 20 miljoonaa euroa.

Suomalaiset ostavat vuosi vuodelta enemmän ilotulitteita

Kuuden miljoonan euron liikevaihdolla alan suurin toimija on Suomen rakettitukku Oy.

Yhtiön toimitusjohtaja Antti Aitto-oja arvioi, että tänä vuonna myynti on lähtenyt samaan tapaan liikkeelle kuin viime vuonna.

Ilotulitteita ostavat erityisesti nuori aikuisväestö ja lapsiperheelliset. Rahaa suomalaiset käyttävät ilotulitteisiin vuosi vuodelta enemmän.

–Viime vuonna oltiin hyvin lähellä 50:tä euroa, mutta tänä vuonna keskimääräinen ostos näyttää ylittävän sen.

Patojen suosio kasvaa Aitto-ojan mukaan tänäkin vuonna, kun taas rakettien osuus myytävistä tuotteista on aika vakiintunut.

Tämän vuoden hittituotteeksi hän povaa uutta 12 ilmapommin lajitelmaa Tulenjohtajaa.

–Se on sellainen kertalaukeava. Yksi sytytys, josta lähtee yksi pati taivaalle, se räjähtää siellä ja tekee kuvioita. Tällaista lajitelmapakkausta meillä eikä muillakaan ole ollut aiemmin.

Aitto-ojan mukaan he myyvät ilotulitteita vuoden ympäri, mutta 97 prosenttia myynnistä tulee vuodenvaihteesta.

Jonkin verran rakettien paukuttelu on lisääntynyt häissä, syntymäpäivillä ja muissa juhlatapahtumissa. Tärkeä alueellinen sesonki yhtiölle on myös rannikon huvilakauden päättäjäiset ja venetsialaiset.

Lakialoite kieltäisi raketit uutenavuotena

Lakialoite ilotulitteiden kuluttajakäytön rajoittamiseksi oli maanantaina aamupäivällä kerännyt jo lähes 60 000 nimeä Kansalaisaloite.fi -palvelussa eli se etenee aikanaan eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen tavoitteena on rajata ilotulitteiden käyttöä vain ammattilaisille. Uutenavuotena tai muissa juhlissa ei saisi enää ampua pieniä eikä isoja patoja, miinoja, ilmapommeja, paukkupommeja tai roomalaisia kynttilöitä.

Sallittuja olisivat vain pienet tulitteet, kuten tähtisädetikut ja Bengalin tikut.

–Tarkoitus on 14 järjestön voimin suojella ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä ilotulitteiden aiheuttamilta haitoilta. Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi ihmisille silmävammoja, palo- ja kuulovammoja sekä käsivammoja, Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Erja Veivo totesi joulukuun alussa Lännen Medialle.

Tukesin mukaan ilotulitteet ovat aiheuttaneet 2010-luvulla 11–29 ihmiselle silmävammoja. Rakettien määrään verrattuna luku on pieni, mutta kaikki vahingot, kuten lievät kuulovauriot, eivät tule Tukesin tietoon.

Vuosittain ilotulitteet sytyttävät myös 60–240 roskista, katosta ja jopa asuntoa palamaan. Tukes ohjeistaakin, että sisätiloissa ilotulitteita ei saa missään tapauksessa sytyttää, eikä laukaista niitä asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta.

Tukes valvoo maahantuojia, maahantuoja vastaa tuotteista

Valtaosa Suomeen tuotavista ilotulitteista valmistetaan Kiinassa.

Kaikilla markkinoilla olevilla ilotulitteilla pitää olla yhteiseurooppalainen CE-hyväksyntä. Sitä koskeva direktiivi tuli voimaan vuonna 2010.

–Maahantuoja vastaa siitä, että maahantuotavat tuotteet ovat kunnossa ja niille on tehty laadunvalvonta. Tukes valvoo puolestaan maahantuojien laadunvalvontamenettelyjä, Mikko Ojala kertoo.

Ilotulitteiden myynti on sallittua Suomessa vain 27.–31. joulukuuta. Ilotulitteita saa myydä ja luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneille.

Toimi näin

1. Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18–02.

2. Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena.

3. Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa esimerkiksi metelistä kärsiville eläimille.

4. Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet ja noudata niitä.

5. Ilotulitteita ammuttaessa käytä suojalaseja ja sytytettäessä sytytyspuikkoa. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

6. Älä roskaa ympäristöäsi. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: