Herkästi tarttuva tuhkarokko ehti levitä muutamiin ihmisiin Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla – pahin vaara lienee jo ohi - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Herkästi tarttuva tuhkarokko ehti levitä muutamiin ihmisiin Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla – pahin vaara lienee jo ohi

Tuhkarokkoa vastaan rokotettiin ahkerasti Pietarsaaren seudulla sen jälkeen, kun Luodossa lapsi sairastui tuhkarokkoon ja levitti sitä.

27.12.2018 19:00

Tuhkarokon leviäminen näyttää talttuneen Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Molemmissa maakunnissa tauti tarttui muutamiin ihmisiin.

Pohjanmaalla Luodossa tuhkarokon saanut rokottamaton lapsi ehti levittää tautia muutamiin muihin rokottamattomiin henkilöihin.

Muut lähiseudulla taudin saaneet ovat olleet kotikaranteenissa, eikä heidän tiedetä levittäneen tautia lisää. Tartuntoja ei ole vahvistettu laboratoriossa.

–Lääkärimme ovat käyneet perheissä ja todenneet muutamat kiistattomat tartunnat, kertoo Keski-Pohjanmaan Soiten lastensairaalan ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros Lännen Medialle.

Tampereella Pyhän Ristin seurakunnan messussa yksi tautia levittänyt henkilö ehti tartuttaa tuhkarokon viiteen muuhun aikuiseen.

THL ei odota lisätartuntoja

Ensimmäisistä tuhkarokkotapauksista sekä Tampereella että Luodossa on nyt kulunut aikaa noin kuukausi.

–Varsinkaan Tampereella ei pitäisi tulla lisätartuntoja, kun siitä on jo niin paljon aikaa, kertoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Sama näkemys on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkärillä Kirsi Valveella.

–Ei alkuperäisestä tartunnan lähteestä tule enempää tartuntoja.

Tampereella jatkotartunnan sai viisi aikuista, vaikka heidät oli rokotettu. Tuhkarokko voi siis tarttua rokotuksesta huolimatta, mutta oireet ovat lievemmät. Rokotuksen saaneiden ei kuitenkaan pitäisi levittää tautia.

Toisaalta myös alkuperäinen tuhkarokkoa levittänyt henkilö oli saanut lapsuudessaan tuhkarokkorokotuksen kotimaassa. Itäeurooppalaisvalmisteinen rokote ei silloin ollut antanutkaan täyttä suojaa. THL pitää yhtenä mahdollisuutena väärin käsiteltyä rokotetta.

THL:n Mia Kontio luottaa myös siihen, että Pohjanmaalla kotikaranteeni on pitänyt ja estänyt taudin leviämisen. Uusia tartuntoja ei ole havaittu joulun jälkeen.

–Epidemian uhka on väistynyt, toteaa ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros Kokkolasta.

Pietarsaaren seudulla monet pienet lapset saivat rokotteet

Pietarsaaren terveyskeskuksen alueella yli 700 ihmistä on ottanut MPR-rokotteen ensimmäisen tai toisen annoksen sen jälkeen, kun Luodon tuhkarokkotapaus ilmeni.

THL:n raportista näkyy, että rokotuskattavuus nousi uudelle tasolle varsinkin 2017 ja 2018 syntyneillä lapsilla.

–Ensimmäinen MPR-rokote otetaan alueella aika myöhään, kahden tai kolmen vuoden iässä eikä yhden vuoden iässä niin kuin on suositus, sanoo ylilääkäri Blanco Sequeiros.

Uusin tautitapaus sai vanhemmat rokottamaan nyt pienet lapset. Toisaalta rokotuskattavuus ei noussut juurikaan vanhempien lasten keskuudessa, eli tietty rokotuskriittisyyden kova ydin pysyy.

–Edelleenkään ei ole laumasuojaa, Blanco Sequeiros muistuttaa.

Luodossa MPR-rokotteen kattavuusprosentit ovat yhä vain noin 80, kun muualla Pietarsaaren seudulla ne ovat 90 tuntumassa tai yli. Laumasuoja vaatisi 95 prosentin rokotuskattavuuden.

Blanco Sequeiros uskoo, että tapaus on lisännyt tietoisuutta rokottamisen hyödyistä. Rokottamalla terveen lapsensa voi suojella sellaisiakin ihmisiä, joille taudin tarttuminen olisi paljon vakavampaa kuin omalle lapselle.

Toisaalta maailmalla on kokemusta siitä, että rokotuskattavuuden nousu jää sairaustapausten jälkeen vain hetkelliseksi.

–Ihmiset unohtavat aika nopeasti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut