Metsähallituksen suurhanke paljasti sotakohteita ja kivikautisia asuinpaikkoja Lapissa – Yhdessä kohteessa on tapahtunut vahinkoa "maanmuokkauksen yhteydessä" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Metsähallituksen suurhanke paljasti sotakohteita ja kivikautisia asuinpaikkoja Lapissa – Yhdessä kohteessa on tapahtunut vahinkoa "maanmuokkauksen yhteydessä"

Metsähallitus on kartoittanut kulttuuriperintökohteita Lapissa. Kuvassa näkyvät metsässä sijanneen kämpän rauniot.

27.12.2018 9:43

Metsähallitus on selvittänyt Lapissa kulttuuriperintökohteiden lähellä tehtyjä metsätaloustöitä. Tarkastelussa oli mukana parikymmentä kulttuuriperintökohdetta, joiden välittömässä läheisyydessä on tehty hakkuita tai maanmuokkausta viime vuosina.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan kulttuuriperintökohteiden säilyttämisessä on onnistuttu hyvin. Tarkastelussa kuitenkin paljastui, että yhdessä kulttuuriperintökohteessa oli tapahtunut vahinkoa maanmuokkauksen yhteydessä.

"Kohteen osalta selvitys jatkuu, miksi vahinko on päässyt syntymään. Kulttuuriperintökohteita koskevaa ohjeistusta kerrataan sekä Metsähallituksen henkilöstölle että urakoitsijoille kevään 2019 aikana, jotta virheiltä vältytään jatkossa.", tiedotteessa sanotaan.

Metsähallitus ei kerro tiedotteessaan, millaisesta kulttuuriperintökohteesta on kyse ja millaisia vahingot ovat. Lännen Media ei tavoittanut Metsähallitus Metsätalous Oy:n edustajaa kommentoimaan asiaa.

Metsähallituksen mailla kulttuuriperintökohteista on tehty laaja kulttuuriperintöinventointi vuosina 2010 - 2015. Löydettyjen kohteiden aikahaarukka ulottuu vanhimmalta kivikaudelta 1960-luvulle asti.

Metsähallituksen suunnittelujärjestelmiin merkittiin hankkeessa tuhansittain kivikautisia asuinpaikkoja, pyyntikuoppia, poroaitoja, tervahautoja, metsätyökohteita kuten kämppiä ja uittokohteita sekä sotakohteita. Kulttuuriperintöaineisto on vapaasti nähtävillä retkikartta.fi-palvelussa.

Metsien aineellinen kulttuuriperintö käsittää sekä muinaismuistolain mukaan rauhoitetut, että lain ulkopuolelle jäävät muut kulttuuriperintökohteet. Metsähallituksen mukaan molemmat otetaan aina huomioon metsien käsittelyssä.

Metsähallituksella on oma ohjeistuksensa kulttuuriperintökohteiden käsittelyyn Metsätalouden ympäristöoppaassa. Muinaisjäännös tai uudempi kulttuuriperintökohde ei Metsähallituksen mukaan ole yleensä este metsätaloustoimille. Kulttuuriperintökohteiden säilymiseksi puita on useimmiten poistettava.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut