Ilotulitteiden myynti alkoi – Tukes suosittelee suojalaseja myös ilotulituksen katsojille - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ilotulitteiden myynti alkoi – Tukes suosittelee suojalaseja myös ilotulituksen katsojille

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee suojalaseja myös ilotulituksen katsojille. Kuvituskuva.

27.12.2018 9:44 | Päivitetty 27.12.2018 9:44

Ilotulitteiden myynti alkoi tänään. Ilotulitteita saa ampua 31. joulukuuta kello 18 alkaen. Ampuminen päättyy 1. tammikuuta kello kaksi yöllä.

Lain mukaan ilotulitteita ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille ja kaikkien ilotulitteita ampuvien pitää käyttää suojalaseja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee suojalaseja myös ilotulituksen katsojille.

Yksitoista silmävammaa

Tukesin mukaan ilotulitteet aiheuttivat viime vuodenvaihteessa yhteensä kaksitoista sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Sairaalassa hoidetuista potilaista suojalasit olivat olleet käytössä vain yhdellä.

Vammautuneista peräti kuusi oli ilotulituksen katsojia. Vuodenvaihteen 2017-2018 silmävammoista yksi oli vaikea, kolme keskivaikeita ja seitsemän lieviä. Neljä vammautuneista oli naisia.

Alaikäisiä vammoja saaneista oli kolme, Heistä kaksi oli katsojia ja yksi ampuja. Alaikäinen ampuja oli sairaalassa hoidettavista ainoa, joka oli käyttänyt onnettomuushetkellä suojalaseja.

Viisi silmävammaa syntyi raketista ja kaksi padasta. Kolmessa tapauksessa ilotulite räjähti sytytettäessä, yksi vamma syntyi väärään suuntaan lähteneestä tai pompanneesta ilotulitteesta. Kuudessa tapauksessa vamman aiheutti kaukaa tuleva raketti, ilotulitteen roska tai kappale.

Yhden silmävamman syynä oli Tukesin mukaan ilotulitteesta lähtenyt kipinä.

73 ilmoitusta viallisesta tuotteesta

Tukes sai viime uudenvuoden jälkeen 73 ilmoitusta viallisesta ilotulitetuotteesta. Ilmoituksissa oli kuvattuna useita tilanteita, joissa suojalasien käyttö esti silmävammojen syntymisen.

Neljäntoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestön tekemän Rajat räiskeelle -aloitteen tavoitteena on, että ilotulituksia saisivat järjestää siirtymäajan jälkeen ainoastaan luvan saaneet ammattilaiset. Lakialoite ilotulitteiden kuluttajakäytön rajoittamiseksi on kerännyt lähes 23 000 nimeä Kansalaisaloite.fi -palvelussa.

Aloite etenee eduskuntakäsittelyyn, mikäli se kerää vähintään 50 000 äänioikeutetun suomalaisen allekirjoitukset kuuden kuukauden aikana. Nimien kerääminen aloitteeseen päättyy 4. kesäkuuta vuonna 2019.

Aloite rajaisi luokkien F2- ja F3 -ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Käytännössä kuluttajat voisivat aloitteen toteutuessa käyttää edelleen esimerkiksi tähtisadetikkuja.

Järjestöt perustelevat aloitteessaan ilotulitekieltoa aiheutuneilla haitoilla. Ilotulitteet aiheuttavat kansalaisille joka vuosi vakavia silmävammoja.

Korjaus 27.12.2018 kello 10.54: Tukes on tarkentanut silmävammojen määräksi kaksitoista viime vuoden osalta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut