Nyt loppuu eläkeläisten verovapaus –Portugalissa asuvat suomalaiset hädissään: ”Voi joutua maksamaan kahteen maahan” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Nyt loppuu eläkeläisten verovapaus –Portugalissa asuvat suomalaiset hädissään: ”Voi joutua maksamaan kahteen maahan”

Kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus alkoi puhua vuonna 2015 Portugalin verovapauden poistamisesta, suomalaisten eläkeläisten muuttobuumi Portugaliin alkoi hiljentyä.

24.12.2018 11:30

Suomi irtisanoi Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen. Suomi on hyväksynyt uuden verosopimuksen, mutta Portugali ei hyväksynyt sitä määräajassa, mikä tarkoittaa, ettei maiden välillä ole tammikuun 2019 alusta alkaen verosopimusta.

Sopimuksen päättymisen myötä Suomi saa oikeuden verottaa Portugaliin maksamiaan yksityissektorin eläkkeitä. Aiemmin suomalaiset olivat voineet saada Portugalissa kymmenen vuoden verottoman eläkkeen.

Satoja suomalaisia eläkeläisiä on muuttanut viime vuosina Portugaliin, kun sana verovapaudesta on kiirinyt. Etenkin kovatuloiset eläkeläiset ovat suosineet Portugalia verovapauden vuoksi.

Verohallinnon tietojen mukaan Portugalissa asuu nyt noin 600 henkilöä, jotka saavat eläkettä Suomesta. Keskimääräinen Portugaliin maksettu eläke on Eläketurvakeskuksen mukaan 3560 euroa kuukaudessa.

Kymmeniä puheluita päivittäin

Portugalissa asuvia suomalaisia neuvovan lakimiehen Alexander von Hellensin puhelin on soinut tiiviisti viime viikot. Puheluja on tullut hänelle kymmeniä päivässä, kun suomalaiset ovat kyselleet hädissään, mitä verosopimuksen päättyminen käytännössä tarkoittaa ja mitä heidän pitäisi nyt tehdä.

Von Hellensin mukaan osa nollaveron piirissä olleista pohtii nyt, muuttavatko takaisin Suomeen.

Epämääräinen tilanne on etenkin niillä Portugalissa asuvilla suomalaisilla, joilla ei ole nollaveroa. Verovapaus astui voimaan vuonna 2010, mutta vasta vuonna 2013 pystyttiin von Hellensin mukaan olemaan oikeudellisesti varmoja verovapaudesta.

Verovapautta ei pystynyt hakemaan, mikäli ulkomailta muuttava eläkeläinen oli asunut maassa viitenä muuttoa edeltävänä vuonna. Nämä eläkeläiset ovat maksaneet veroa Suomesta saamistaan eläkkeistään Portugaliin, mutta nyt myös Suomi alkaa verottaa samaa eläkettä.

–Voi joutua maksamaan kahteen maahan. Miten kaksoisveron saa poistettua Portugalissa, on mietityttänyt suomalaisia, von Hellens kertoo.

Päänvaivaa

Portugalin Algarven Suomi-Seurallekin on tullut eläkeläisiltä kymmenittäin kysymyksiä verosopimuksen päättymisestä. Seura antaa jäsenilleen asiasta yleisluontoisia neuvoja.

Seurassa on noin 800 jäsentä, joista suurin osa on eläkeläisiä.

–Ei oikein kukaan tiedä tarkkaan, miten käy heille, jotka ovat jo vuosia maksaneet tänne veronsa eli eivät ole nollaverolaisia. Suomi alkaa pidättää eläkkeistä veroa ja siitä huolimatta heidän täytyy tehdä veroilmoitus Portugalissa samoista tuloista. Tästä tulee heille varmasti aika paljon päänvaivaa, kertoo seuran toiminnanjohtaja Maija Katila.

Enää ei ole mahdollista poistaa kaksinkertaista verotusta verosopimuksen perusteella.

–Vuoden 2019 alusta alkaen Portugalissa asuva maksaa siis lähtökohtaisesti Suomesta saamastaan eläkkeestä veroja sekä Suomeen että Portugaliin. On mahdollista, että joissain tapauksissa kaksinkertainen verotus henkilöllä jää ainakin osittain maksettavaksi, kertoo ylitarkastaja Iisa Väänänen Verohallinnosta.

Jos Portugalissa asuva maksaa eläkkeestä veroa myös Portugalissa, tulee hänen hakea Suomesta saadun eläkkeen osalta kaksinkertaisen verotuksen poistamista Portugalin verohallinnolta. Suomen verotuksessa ei voida huomioida Suomesta saadusta eläkkeestä Portugaliin maksettavia veroja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos