Uusnatsi Jesse Torniainen sai ehdottoman vankeustuomion Tampereella tapahtuneesta pahoinpitelystä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Uusnatsi Jesse Torniainen sai ehdottoman vankeustuomion Tampereella tapahtuneesta pahoinpitelystä

Tammelan stadionin jutussa Jesse Torniainen sai tuomion järjestyksenvalvojan pahoinpitelystä.

23.12.2018 17:35 | Päivitetty 23.12.2018 18:06

Turun hovioikeus on päättänyt pitää ennallaan Pirkanmaan käräjäoikeuden Jesse Eppu Oskari Torniaiselle antaman pahoinpitelytuomion. Torniainen tuomittiin 50 päivän ehdottomaan vankeuteen vuonna 2015 tapahtuneesta pahoinpitelystä Ilves–HIFK-jalkapallopelissä Tammelan stadionilla Tampereella.

Pahoinpitely sai alkunsa ottelun puoliajalla. Nujakassa Torniainen pahoinpiteli kolmen muun henkilön kanssa ottelun järjestyksenvalvojia. Torniainen itse kiisti teon, vaikka nujakasta oli todistusaineistona myös videomateriaalia.

Nujakka tallentui osittain videolle:

Torniainen joutuu maksamaan muutamia satasia todistelukustannuksista sekä uhreille vahingonkorvauksia kivusta ja särystä, osa niistä yhteisvastuullisesti kolmen muun pahoinpitelystä tuomitun kanssa. Lisäksi hän joutuu maksamaan oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeus alensi Torniaisen vankeustuomiota, koska hän oli saanut myös Keski-Suomen käräjäoikeudesta ja Helsingin käräjäoikeudesta lähivuosina vankeustuomiot.

Hovioikeuden päätöksestä voi vielä pyytää valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Joukkotappelu tapahtui Tammelan stadionilla 14. lokakuutta 2015 Ilveksen ja HIFK:n välisen ottelun puoliajalla. Hovioikeus ei muuttanut Torniaisen saamaa käräjäoikeuden tuomiota pahoinpitelystä.

Vankilassa asema-aukion pahoinpitelystä

28-vuotias Torniainen on istunut vankilassa Helsingin asema-aukiolla tapahtuneesta välikohtauksesta, josta hänet tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä.

Pahoinpitely tapahtui, kun ulkopuolinen henkilö tuli kritisoimaan Helsingin ydinkeskustassa järjestettyä natsijärjestön tapahtumaa ja sylkäisi maahan lippurivin edessä. Tämän jälkeen Torniainen otti muutaman juoksuaskeleen, hyppäsi ja potkaisi uhria jalkapohjalla rintaan. Hyökkäyksen seurauksena mies kaatui ja iski päänsä asvalttiin. Uhri kuoli noin viikkoa myöhemmin. Pahoinpitelyn ja kuoleman syy-yhteydestä ei kuitenkaan ollut riittävää näyttöä.

Hovioikeus kovensi tuomiota tammikuussa 2018 kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdotonta vankeutta, koska tulkitsi teon motiivin olevan rasistinen. Korkein oikeus ilmoitti lokakuussa, ettei myönnä valituslupaa asiasta.

Torniainen on äänekäs Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsen. Hovioikeus lakkautti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen syyskuussa. Hovioikeuden päätös ei ole saanut vielä lain voimaa, ja natsijärjestö sai marssia itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestämässään mielenosoituksessa. Mielenosoitus keräsi runsaasti huomiota, sillä mielenosoituksessa nähtiin hakaristilippuja.

Lue myös:

Poliisi repi hakaristiliput alas ja joutui käsirysyyn uusnatsien kanssa Helsingissä – raju tilanne tallentui videolle

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos