Suomessa on yhä västäräkkejä ja kiuruja – osa on löytänyt talven keskeltä ikuisen kesän - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomessa on yhä västäräkkejä ja kiuruja – osa on löytänyt talven keskeltä ikuisen kesän

Västäräkit voivat löytää kasvihuoneista ikuisen kesän. Tämä kaupallisen kasvihuoneen taimitarhaan kotiutunut yksilö eli Lounais-Suomessa tammikuussa muutama vuosi sitten.

22.12.2018 19:54

Yllättävän monen kesäisenä pitämämme muuttolintulajin edustajat näyttävät viettävän Suomessa joulunsa.

Lintuharrastajien havaintojen mukaan maasta on viime päivinä löytynyt vielä muun muassa satamäärin peippoja ja hemppoja, kertoo BirdLife Suomi.

Suomeen on jäänyt myös satakunta hiirihaukkaa ja piekanaa. Erikoisempia lajihavaintoja ovat pari lounaisrannikolla nähtyä töyhtöhyyppää ja Lempäälään jäänyt metsähanhi. Eteläisessä Suomessa on nähty myös jokusia kiuruja.

Kaikki edelliset lajit ovat sellaisia, joista pieni osa jää sinnittelemään Suomeen omin voimin tai kotipihoille perustettujen ruokintojen varaan.

Tähän porukkaan kuuluu myös esimerkiksi mustarastas, josta tehdään paljon talvisia pihahavaintoja.

Västäräkkejä vielä talvipäivän seisauksen aikaan

Huomattavasti edellisiä selvempi kesälaji on kesäntuojanakin tunnettu västäräkki.

Laji elää pääasiassa selkärangattomia napsimalla, ja siksi Suomen talvi ei sille juuri syötävää tarjoa, eikä siemen- tai taliruokinnoistakaan ole ötököiden korvikkeeksi.

Tästä huolimatta västäräkkejä löytyy Suomesta oikeastaan joka talvi, ja niin nytkin. Useimmiten kyse on linnuista, jotka elävät käytännössä ikuista kesää.

Osa voi syntyä suoraan kasvihuoneeseen

Talveksi Suomeen jääneet västäräkit ovat useimmiten kasvihuoneiden asukkaita. Niissä linnut saalistavat esimerkiksi erilaisia pieniä tuhohyönteisiä.

Osa yksilöistä saattaa jäädä syksyllä ison kasvihuoneen lämpimiin ja valoisiin oloihin sattumalta. On kuitenkin havaintoja myös linnuista, jotka ovat syntyneet kasvihuoneessa pesineille västäräkeille.

Tällaiset linnut saattavat elää kasvihuoneessa tai sen liepeillä – eli ainaisissa kesäolosuhteissa – koko elämänsä.

Lauantaina västäräkki havaittiin kasvihuoneen liepeillä ainakin Seinäjoella.

Lajin edustajia on nähty kuluneella viikolla myös esimerkiksi Espoossa, Turussa, Helsingissä ja Kaarinassa. Osa näistä liikuskeli myös muualla kuin kasvihuoneissa, esimerkiksi sulaojien varsilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: