Viisi vakavaa käsivammaa ilotulitteista - maahantuojalle ei syytteitä: ”Poikkeamia ei ole voitu havaita” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Viisi vakavaa käsivammaa ilotulitteista - maahantuojalle ei syytteitä: ”Poikkeamia ei ole voitu havaita”

Esitutkinnan perusteella Suomen Ilotulitus Oy on noudattanut tekoaikana voimassa olleita räjähteiden maahantuontia ja turvallisuutta sääteleviä lakeja ja asetuksia. Kuvituskuva.

22.12.2018 21:00

Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jenni Korvenmaa on jättänyt syytteet nostamatta Suomen Ilotulitus Oy:n toiminnassa epäillystä räjähderikoksesta.

Syyttäjän mukaan ei ole näyttöä siitä, että laadunvalvonnasta vastaavien henkilöiden voitaisiin katsoa tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta tuoneen maahan lupaehtojen vastaisia tai muuten viallisia ilotulitteita ja saattaneen niitä markkinoille.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin tietoon tuli vuodenvaihteesta 2015–2016 viisi vakavaa käsivammaa, jotka olivat kuluttajien ilmoitusten mukaan syntyneet rakettilajitelmilla Napoleon ja Tähtirieha. Lajitelmat olivat sisältäneet muun muassa kolme kappaletta Jumbo-raketteja. Käyttäjien mukaan lajitelmissa oli ollut yksi ylimääräinen, pyöreä ilotulite.

Tukes on yhdessä maahantuojan, Suomen Ilotulitus Oy:n kanssa tutkinut kyseiset, myymättä jääneet rakettilajitelmat. Kaikkiaan Tukes ja maahantuoja tutkivat 4 230 Jumbo-rakettia, joista rikkoutuneita oli 341.

Tutkimusten perustella vaikutti siltä, että Jumbo-raketin efektikuoren ja ajomoottorin rungon välinen liimaus ei ollut riittävän kestävä, minkä vuoksi osa raketeista oli rikkoutunut kuljetuksessa ja osa normaalissa käsittelyssä.

Suomen Ilotulitus Oy:n ja sen taustahenkilöiden epäiltiin syyllistyneen räjähderikokseen tuomalla tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta maahan lupaehtojen vastaisia tai muuten viallisia ilotulitteita ja saattamalla niitä markkinoille laiminlyöden maahantuojan laadunvalvontavastuuta. Pyroteknisten tuotteiden maahantuojan on riittävällä laadunvalvonnalla varmistettava, että tuotteet ovat ennen myyntiä tai luovutusta edellytettyjen vaatimusten mukaisia.

Entinen työntekijä teki ilmoituksen

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tekemän tutkintapyynnön lisäksi myös Suomen Ilotulitus Oy:n entinen työntekijä oli tehnyt poliisille rikosilmoituksen Suomen Ilotulitus Oy:n toiminnasta.

Tämän rikosilmoituksen osalta on esitutkinnassa pyritty selvittämään rakettien maahantuontiin ja pyromassoihin liittyviä kysymyksiä ja Suomen Ilotulitus Oy:n laadunvalvonnan asianmukaisuutta ja oikeellisuutta.

Esitutkinnan perusteella Suomen Ilotulitus Oy on noudattanut tekoaikana 1.1.2014–1.1.2016 voimassa olleita räjähteiden maahantuontia ja turvallisuutta sääteleviä lakeja ja asetuksia.

Lait, asetukset ja Tukesin ohje eivät ole velvoittaneet maahantuojaa tutkimaan rakettien räjähdeaineiden massoja, eikä asianmukaisissa koeammunnoissa ollut havaittu poikkeavaa rakettien liimauksessa ja toiminnassa. Tukes ei ole löytänyt huomautettavaa valvomistaan koeammunnoista eikä laadunvalvontapöytäkirjoista.

Lisäksi esitutkinnassa selvisi, että ainoa laitos, joka Suomessa tekee ilotulitteille rakennetutkimuksia, on Puolustusvoimien tutkimuslaitos, ja pyromassojen selvittämiseen vaaditaan tutkimuslaboratoriota.

Jumbo-rakettien osalta on esitutkinnassa ollut kyse joulukuussa 2015 saapuneessa erässä olleesta yhdestä raketista, jonka hajotusmassan poikkeama oli tavallista suurempi, mutta missään tutkitussa Jumbo-raketissa ei tuotteen kokonaismassa ollut yli sallitun.

Esitutkinnan perusteella havaituilla poikkeamilla ei ole ollut vaikutusta tuotteen käyttöturvallisuuteen. Suomen Ilotulitus Oy:n asianmukaisessa ja lain vaatimassa laadunvalvonnassa ei näitä poikkeamia olisi mitenkään voitu havaita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: