Tällainen on eläinten vanhainkodin joulu: Possu ei ole herkku, vaan herkuttelija - ”Kaikki eläimet ansaitsevat arvokkaan kohtelun ja elämän” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tällainen on eläinten vanhainkodin joulu: Possu ei ole herkku, vaan herkuttelija - ”Kaikki eläimet ansaitsevat arvokkaan kohtelun ja elämän”

Alpakat saivat Heikki Laaksoselta jouluisia herkkuja.

23.12.2018 20:02

• Wanhassa Markissa pidetään hyvänä yli sataa eläintä.

• Kaikki alkoi, kun isäntäparille saapui kaksi lopetusuhan alla olevaa poikavuohta.

• Eläimen kiitollisuus ja sopusointu ovat jotain sanoinkuvaamatonta, vanhainkodin isäntä Heikki Laaksonen sanoo.

Wanhan Markin eläinten vanhainkotiin saavuttaessa voisi kuvitella astuvansa keskelle luontodokumenttia, sillä vastaan köpöttelee eläintenhoitajan taluttama Roosa-poni vanavedessään Ruttu-aasi. Wanhan Markin isäntä Heikki Laaksonen vakuuttaa kaksikon olevan kilttiä sorttia.

- Sitä ne ovat. Kohta 30-vuotias Roosa osaa lisäksi monia temppuja, sillä se oli ennen meille tuloaan sirkushommissa Venäjällä, Laaksonen kertoo.

Vaimonsa Liisa-Cristiina Laaksosen kanssa eläinten vanhainkodin vuonna 1999 perustanut mies kertoo paikan syntyhistorian juontavan Espanjaan.

- Vaimoni haave oli perustaa aasien vanhainkoti Espanjaan. Hän oli myös päättänyt, ettei enää palaa Suomeen eikä mene naimisiin. Näin tässä sitten kuitenkin kävi, Laaksonen hymyilee.

Ennen Suomeen muuttoa Laaksonen kiersi maailmaa omien taidenäyttelyidensä merkeissä. Hänen taidettaan on ollut esillä kuudessa maassa.

- Väsyin matkalaukkuelämään. Kun päätimme vaimoni kanssa muuttaa Suomeen, halusimme juuri tällaiseen maalaismaisemaan, sillä olen pikkukylän kasvatti. Nykyään taiteen tekeminen esimerkiksi postikortteihin on yksi tulonlähteemme.

Eläinten vanhainkoti todella suosittu

Eläinten vanhainkoti käynnistyi, kun Laaksosille saapui kaksi lopetusuhan alla olevaa poikavuohta. Samalla alkoi myös muiden eläinten tarjonta.

Tällä hetkellä tilan suojissa on toistasataa eläintä, kuten muun muassa alpakoita, lampaita, pupuja, hevosia, vuohia, erilaisia lintuja, minipossuja sekä lähes kolmesataakiloinen Poika-karju. Laaksosen mukana henkilökuntaan kuuluu myös kolme kissaa sekä yksi koira.

- Kissoja ja koiria tulisi vaikka kuinka paljon. Teemme niiden osalta yhteistyötä eläinsuojeluyhdistyksen kanssa.

Laaksosen mukaan suurin syy eläinten tarjoamiseen Wanhalle Markille ovat omistajien ongelmat, joita ovat esimerkiksi ikääntyminen, sairaus tai alkoholismi, joka on valitettavan suuri syy.

- Toisinaan eläintä yritetään saada meille myös niin sanotusti hetken saattohoitoon juuri ennen sen menehtymistä. Tämä on varsin ikävää, sillä omistajat pyrkivät tällöin välttämään eläimen poisnukkumisen kohtaamisen, Laaksonen sanoo.

Wanhan Markin isäntä toivoo eläinten saavan aina arvokasta kohtelua, vaikka siitä ei olisikaan enää samanlaista hyötyä kuin aiemmin.

- Näin saattaa olla esimerkiksi ravihevosten kohdalla. On surullista, että jos hevonen ei ole hyödyksi, se vain lopetetaan. Kaikki eläimet ansaitsevat arvokkaan kohtelun ja elämän.

Antoisaa työtä

Laaksonen sanoo nauttivansa työstään eläinten kanssa: se antaa voimaa elämään.

- Vuorovaikutus niiden kanssa on molemminpuolista, se antaa todella paljon. Eläimen kiitollisuus ja sopusointu ovat jotain sanoinkuvaamatonta, niistä saa valtavasti voimaa ja iloa. Sanoisin, että on vaikea päästä lähemmäs paratiisia kuin tämä työ on.

Vuosien varrella Wanhalle Markille on tullut eläimiä myös hyvin karuista olosuhteista. Laaksosen poskelle vierii kyynel hänen kertoessaan Lappeenrannasta saapuneen hevosen karuista oloista.

- Lappeenrannassa oli tulipalo, jonka yhteydessä poliisit kiinnittivät huomiota läheiseen rakennukseen. Sieltä löytyi erittäin huonossa kunnossa ollut hevonen vailla ruokaa ja vettä.

Pyyhittyään silmänsä Laaksonen alkaa puhua tulevasta joulusta. Samalla hänen suunsa kääntyy hymyyn.

- Meille tulee hyvä joulu. Eläimet saavat osakseen erilaisia herkkuja kuten punaposkisia omenia sekä porkkanoita, unohtamatta uusia olkia ja joulukoristeita.

- Tallissa saatetaan myös soittaa joululauluja, sillä haluamme viettää eläinten kanssa täysipainoisen joulun, Laaksonen hymyilee.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos