Viiden tähden elokuva kysyy: saako nyrkkeilijä rakastua? – yhdessä tämän vuosikymmenen parhaista Suomi-leffoista kuvat iskevät lempeästi - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Viiden tähden elokuva kysyy: saako nyrkkeilijä rakastua? – yhdessä tämän vuosikymmenen parhaista Suomi-leffoista kuvat iskevät lempeästi

Hymyilevä mies perustuu tositapahtumiin. Raija Jänkä (Oona Airola) ja Olli Mäki (Jarkko Lahti) ovat pääosissa. Elokuva on palkittu Cannesin elokuvajuhlilla.

23.12.2018 7:00

Hymyilevä mies

★★★★★ Heti ensi minuuteilla tulee olo, että nyt ollaan varmoissa käsissä.

Lyhyt mies verkkareissa astuu makuuvaunuun. Jos on VR:n vanhassa puuvaunussa joskus matkustanut, äänet ja kuvat tuovat oitis mieleen sen tuoksun.

Sitä ei ehdi kauaa nuuhkia, kun jo siirrytään maatalon pihaan rassaamaan autoa, jolla karautetaan kylille. Kohta Olli polkee sukuhäihin, Raija pyöräntangolla istuen.

Pian alkaa sataa. Sisällä Olli auttaa kärpäsen juhlatalosta ulos vapauteen. Jossain välissä vaihdetaan suudelma.

Jokaisessa hetkessä on lämpöä ja läsnäoloa, mutta ne vaihtuvat nopeasti. Sähäkkä leikkaus enteilee kehää ja iskuja, sillä Hymyilevä mies on nyrkkeilijän tarina: muistelma Olli Mäestä, joka otteli höyhensarjan maailmanmestaruudesta amerikkalaista Davey Moorea vastaan Helsingin olympiastadionilla kesällä 1962.

Olleellista on rakkaustarina

Juho Kuosmanen ohjasi ja kirjoitti Mikko Myllylahden kanssa tarinan vaatimattomasta, hiljaisesta puurtajasta. Siinä ovat kaikki kansalliset stereotypiat vaarallisen lähellä, mutta sekin isku väistetään niin tyylikkäästi, että elokuva ymmärrettiin kruunata Cannesin elokuvajuhlien kakkospalkinnolla.

Elokuva tehtiin tiukalla budjetilla, mutta se käännettiin eduksi. Karheat mustavalkokuvat tunnustavat, että osa historiaa jää aina väkisinkin hämärän peittoon – niin kuin sekin, oliko Stadionilla 3000 vai 30 000 ihmistä.

Oleellinen kuitenkin välittyy, ja tässä tapauksessa se on rakkaustarina työläisurheilja Ollin ja Raija Jänkän välillä. Juuri niin ajattelee Ollikin – amerikkalaistyylisen managerinsa, ex-nyrkkeilijä Elis Askin suureksi harmiksi.

Jarkko Lahden, Oona Airolan ja Eero Milonoffin hienot roolit viimeistelevät yhden tämän vuosikymmenen parhaista Suomi-elokuvista. Ensiesitys. (Suomi 2016)

TV1 sunnuntai 23.12. klo 21.10

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos