Veromuutos ajaa työkyvyttömyyseläkeläisiä Espanjasta takaisin Suomeen: veroja peritty takautuvasti useiden vuosien ajalta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Veromuutos ajaa työkyvyttömyyseläkeläisiä Espanjasta takaisin Suomeen: veroja peritty takautuvasti useiden vuosien ajalta

Talviasunto. Fuengirolan rantabulevardi on tuttu paikka monelle Espanjan Aurinkorannikolla asuvalle suomalaiselle.

7.12.2018 17:00

Espanjassa asui viime vuoden lopulla 275 suomalaista työkyvyttömyys­eläkeläistä.

Suomalaiset työkyvyttömyyseläkeläiset ovat joutuneet kokemaan katkerasti Espanjan verottajan tiukentuneen linjan. Espanja salli heille aiemmin nollaverotuksen, mutta nyt se on alkanut periä veroja takautuvasti useiden vuosien ajalta.

Verottaja vielä lisää vaatimuksiinsa sakot ja korot. Se voi ulosmitata rahat espanjalaiselta pankkitililtä.

Esimerkiksi Fuengirolassa asuva 77-vuotias entinen finnairilainen Sasca Viro kertoo, että hänen ja hänen miehensä tileiltä on viime kesän jälkeen otettu 4 300 euroa jälkiveroihin vuosilta 2012–2013. Seuraavilta vuosilta on tulossa lisää mätkyjä ja sanktioita, jotka hänen pitäisi hoitaa 1 608 euron eläkkeestään.

Veroneuvoja Leena Toivonen korostaa, että kyse on Espanjan verottajan muuttuneesta käytänteestä, joka on vienyt monet työkyvyttömyys­eläkeläiset pahoihin vaikeuksiin.

Heitä on muuttanut takaisin Suomeen päästäkseen suojaan jälkivaatimuksilta, mutta ne seuraavat perässä. Eläketurvakeskuksen mukaan Espanjassa asui viime vuoden lopulla 275 suomalaista työkyvyttömyys­eläkeläistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos