Hovioikeus tuomitsi rikollisjärjestön ex-johtajan ja jengiläisen ehdottomaan vankeuteen 1,8 miljoonan euron kiristysjutusta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hovioikeus tuomitsi rikollisjärjestön ex-johtajan ja jengiläisen ehdottomaan vankeuteen 1,8 miljoonan euron kiristysjutusta

Ex-rikollispomo Keijo Vilhunen sai pitää vapautensa viime heinäkuussa, kun käräjäoikeus pohti hänen vangitsemistaan liittyen Helsingin Vuosaaren palkkamurhan esitutkintaan

30.11.2018 15:30

Helsingin hovioikeus on tuominnut liivijengi United Brotherhoodin ex-johtaja Keijo Vilhusen ja erään toisen jengin jäsenen ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeästä kiristyksestä. Ehdotonta vankeutta jutusta saivat myös rikoksen toimeksiantaja ja uhri.

Hovioikeus antoi jutusta ratkaisunsa perjantaina.

Kiristysjuttu tapahtui Helsingissä vuonna 2012 ja kesti noin puolen vuoden ajan. Teon motiivi oli erään pariskunnan liiketoimet, joissa uhri pantiin vastuuseen pariskunnan rahojen hukkaamisesta.

Pariskunta otti perintätoimiinsa vahvistukseksi tuntemansa miehen rikollisjärjestö United Brotherhoodista (UB). Pariskunta ja jengiläinen uhkasivat muun muassa tappaa uhrin, panna muovisäkkiin ja repiä silmät tämän päästä. Lisäksi he uhkasivat käyttää väkivaltaa uhrin läheisiin.

Jonkin aikaa laittoman perinnän alkamisesta, kuvioon astui mukaan myös liivijengin silloinen johtaja Keijo Vilhunen. Vilhusen rooli kuviossa oli rinnakkainen kiristys, jossa uhrilta vaadittiin 50 000 euron maksua, jotta liivijengi suostuisi jäämään pois perintäkuviosta.

Samaan aikaan uhrilta vaadittiin jatkuvasti suurempia rahasummia ja lopulta velka oli kiristäjien mukaan 1,8 miljoonaa euroa. Uhriksi joutunut mies luovutti pääkiristäjille hovioikeuden mukaan ainakin 300 000 euroa ja lisäksi UB-jengin jäsenille 84 000 euroa.

Kiristäminen päättyi, kun uhri meni vankilaan suorittamaan omaa vankeustuomiotaan.

Hovioikeus katsoi, että UB-jengiläinen ja Vilhunen tekivät rikokset rikollisjärjestön jäseninä. He pukeutuivat näkyvästi jengitunnuksiin ja käyttivät hyväkseen rikollisjärjestön luomaa uhkakuvaa.

Uhriksi joutuneen miehen tuomio liittyi niin ikään samaan kiristyskuvioon. Sen rikosnimike on törkeä kavallus.

Hankkiakseen vaaditut rahat kiristäjilleen, uhri käytti luottamusasemaansa hyväksi kahdessa yrityksessä ja varasti niille kuuluvia varoja.

Hovioikeus katsoi, että mies olisi voinut ottaa yhteyttä myös poliisiin tilanteestaan selvitäkseen. Oikeus kuitenkin huomioi mieheen kohdistuneen huomattavan uhkan tuomion pituudessa.

Helsingin hovioikeus langetti kiristäjäpariskunnan naisosapuolelle kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Pariskunnan miesosapuoli ehti kuolla ennen hovioikeuskäsittelyä.

Liivijengiin kuulunut mies sai kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion, ja liivijengin tuolloinen johtaja Keijo Vilhunen neljä kuukautta ehdotonta vankeutta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut