Tuhkarokkoa tartuttaneen lapsen päiväkodissa jopa kymmenen rokottamatonta lasta – altistuneiden määrä kasvaa Pohjanmaalla: Jo yli 150 - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tuhkarokkoa tartuttaneen lapsen päiväkodissa jopa kymmenen rokottamatonta lasta – altistuneiden määrä kasvaa Pohjanmaalla: Jo yli 150

Rokottamaton lapsi sairastui tuhkarokkoon Pohjanmaalla. Kuvituskuva.

30.11.2018 14:11

Luodon kunnassa tehdään nyt kaikki mahdollinen, ettei yksi tuhkarokkotapaus riistäytyisi epidemiaksi. Eilen julkisuuteen tuli tieto, että kunnassa on todettu tuhkarokkotapaus esikouluikäisellä lapsella. Lasta ei oltu rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Tavoitimme Pietarsaaren johtavan lääkärin Pia-Maria Sjöströmin perjantaiaamuna. Lapsi käy luotolaista Risön koulua, jossa oppilaita on yhteensä 150, esikoululaisia 24. Päiväkoti ja esikoulu ovat kuitenkin omassa rakennuksessaan, joten koululaiset eivät ole Sjöströmin mukaan altistuneet tartunnalle.

–Tilanne on se, että eilen illalla on hyvin ahkerasti käyty nämä esikoulun ja päiväkodin lapset läpi. Tehosteet on annettu sitä tarvitseville. Heille, joilla ei ole mitään rokotusta ollut, on järjestetty vasta-ainesuojat, Sjöström kertoo.

Lapsi kävi päiväkodissa sijaitsevaa esikoulua. Sjöströmin mukaan päiväkodissa oli useita rokottamattomia lapsia.

–Päiväkoulussa ja esikoulussa oli suunnilleen kymmenen rokottamatonta.

Ovatko rokottamattomien lasten vanhemmat suhtautuneet myötämielisesti tarjottuun apuun ja vasta-ainesuojaan?

–Suurin osa. Ei ole vielä ihan selvillä, ovatko kaikki ottaneet vai onko yksittäisiä, jotka eivät ole ottaneet. Mutta suurin osa on ottanut.

"Tämä oli odotettua”

Nyt terveysviranomaiset käyvät läpi ihmisiä, jotka osallistuivat hengelliseen yleisötapahtumaan sunnuntaina Risohällin rukoushuoneessa. Tuhkarokkoa tartuttanut lapsi oli samassa tilaisuudessa.

Tiedot yleisötapahtumaan osallistuneiden määrästä ovat edelleen epäselviä.

–Vaikea sanoa, mutta suunnilleen 150.

Lääkärin mukaan kaikki sunnuntain tilaisuudessa olleet ihmiset olisi tärkeää saada nopeasti kiinni. Jos tauti alkaa levitä, se voi aiheuttaa paikallisia epidemioita alueilla, joilla rokotuskattavuus on huono.

–Jos rokotteen ehtii saada kolmen vuorokauden sisällä altistumisesta, se suojaa melko hyvin.

Rokotteen aiemmin ottaneille rokotus antaa hyvän suojan, mutta taudin voi silti saada lievänä. Se on kuitenkin harvinaista.

Tuhkarokko-oireiden ilmaantuminen voi kestää kauan, 11–21 päivää.

–Vasta kolme viikkoa altistumisen jälkeen tiedetään varmuudella, onko henkilö sairastunut, Sjöström sanoo.

Sjöströmin mukaan illan ja yön aikana yhteydenottoja on tullut ihmisiltä ”todella paljon”. Yhdellä vastaanotolla järjestetään ylimääräisiä rokotustilaisuuksia heille, jotka eivät ole altistuneita, mutta joilla on puutteellinen rokotussuoja.

–Aikoja on varattu aika paljon jo. Toivottavasti voimme antaa paljon ekstrarokotteita.

Millä mielin ihmiset ovat?

–Tietysti huolissaan.

Pohjanmaan seutu on ollut paljon otsikoissa alhaisen rokotekattavuutensa takia.

–Kyllä tämä oli hyvin odotettua. En voi muuta sanoa. Olemme yrittäneet aina välillä käydä läpi toimintaohjeitamme. Meillä on hyvä, tiivis yhteistyö THL:ään ja Vaasan ja Kokkolan suuntaan.

Tuhkarokkoon sairastunut lapsi voi Sjöströmin tietojen mukaan hyvin. Lapsen perhe ja lähipiiri ovat ottaneet rokotteet.

Koulussa on ollut rauhallista

Risön koulun rehtori Kari Rönnqvist kertoo, että vanhemmat eivät ole olleet kouluun juurikaan yhteydessä.

–Yllättävän rauhallista on ollut. Kysymyksiä ei ole tullut. Ohjeistus tuli hyvin nopeasti, ja koulusta saatiin nopeasti ihmisiin yhteys, hän toteaa.

Rönnqvistin mukaan perjantaina koulussa vietettiin ihan normaalia koulupäivää.

–Terveydenhoidon ohjeiden mukaan on menty.

Koulu lähetti oppilaiden vanhemmille perjantaiaamulla Wilmassa tiedotteen, jonka terveydenhuolto oli laatinut. Tiedote koski muun taudin ensioireita ja sitä, mihin olla tarvittaessa yhteydessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut