Luotolainen kansanedustaja kunnan tuhkarokkokriisistä: Kaikki alkoi bloggaajan kirjoituksista - ”Tätä on pelätty”

Kansanedustaja Peter Östmanin (kd) kotikunta Luoto taistelee nyt tuhkarokkoa vastaan.

30.11.2018 14:13

Pieni Luodon kunta on ollut valtakunnan ykköspuheenaihe torstaista lähtien.

Reilun 5200 asukkaan kunta nousi otsikoihin, kun kunnassa todettiin tuhkarokko rokottamattomalla lapsella. Luodon MPR-rokotekattavuus on huonolla tolalla: Kattavuus on vain 75 prosenttia. Kattavuuden pitäisi olla 95 prosenttia, että tuhkarokko pysyisi poissa.

Luoto on kristillisdemokraattien kansanedustajan Peter Östmanin synnyin- ja kotikunta. Östman on myös kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Iltalehti tavoitti Östmanin kommentoimaan tilannetta.

–Kyllähän tätä on pelätty muutaman vuoden ajan. Että jossakin vaiheessa tämä rokotevastustus tulee näkymään, Östman huokaa.

Rokotevastaisuus tuntuu keskittyvän Suomessa erityisesti ruotsinkieliselle Pohjanmaalle. Östmanin mukaan asiaan on yritetty puuttua: Muun muassa Luodon, Pedersören, Pietarsaaren ja Uusikaarlepyyn johto perusti jo pari vuotta sitten työryhmän, jossa ilmiötä on yritetty selvittää.

–Tämä on ollut hyvin alueellinen ilmiö. Se sai alkunsa jo kuusi, seitsemän vuotta sitten, kun oli eräs bloggaaja, joka kirjoitti paljon tästä aiheesta, rokotteiden uhkista, Östman muistuttaa.

–Nämä, jotka olivat aktiivisia asiassa, alkoivat järjestää isompia keskustelutilaisuuksia ja vaihtoehtoinen doktriini pääsi leviämään.

Pietarsaaren alueella on tosiaan pitkään ollut rokotuskriittinen johtohahmo, joka on ylläpitänyt rokotuskriittistä sivustoa ja luennoinut aiheesta.

–Jotkut ihmiset ovat tarttuneet tällaisiin epäilyksiin, että rokote voisi olla vaarallinen ja haitaksi. Se on ikävää, että näin on päässyt käymään, Östman sanoo.

Trendit leviävät

Luodon kunnan MPR-rokotekattavuus on Suomen huonoimpia.

–Siellä on paljon lapsiperheitä. Se on pieni yhteisö ja pieni kunta ja kaikki tuntevat toisensa. Käy helposti niin, että kun joku tällainen trendi syntyy, se pääsee helposti leviämään laajasti.

Mitä haluaisitte sanoa näille ihmisille, jotka jättävät lapsensa rokottamatta?

–Haluaisin sanoa, että terveysviranomaisia kannattaa kuunnella. Luotan THL:n tutkimustyöhön. Toivon ja uskon, että tämä olisi sellainen herätyskello, joka muuttaisi tilannetta parempaan suuntaan.

Östman ei ota kantaa siihen, pitäisikö rokotusten ottamisen pysyä jatkossakin vapaaehtoisina, vai onko asiaan syytä tehdä jonkinlaisia tiukennuksia. Hän toivoo THL:ltä kannanottoa asiaan.

Östman on syntynyt vuonna 1961. Tuolla vuosikymmenellä tuhkarokon sairastaminen oli Suomessakin yleistä, mutta Östman ei muista, onko hän sairastanut sitä.

–Tätä asiaa pohdiskelimme myöhään eilen illalla vaimoni kanssa. Emme ole satavarmoja, onko meillä ollut tuhkarokkoa. Uskon, että jossain vaiheessa olen saanut rokotteen, koska olen matkustanut sen verran elämäni aikana.

Östman päätti jo torstai-iltana tarkistaa rokotetilanteensa pian.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut