Lääkärikansanedustaja vaatii: "Vaarallisten tartuntatautien rokotteet on muutettava pakollisiksi." - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Lääkärikansanedustaja vaatii: "Vaarallisten tartuntatautien rokotteet on muutettava pakollisiksi."

Kansanedustaja Mia Laihon mukaan Suomessa on erinomainen neuvolajärjestelmä, jossa rokotukset saadaan hyvin teknisesti ja turvallisesti toteutettua.

30.11.2018 19:25

Vanhempien aatteelliset syyt eivät saisi olla syy lapsen rokotuksen kieltämiseen. Näin sanoo kokoomuksen lääkärikansanedustaja ja Lastenliiton hallituksen puheenjohtaja Mia Laiho tiedotteessaan.

Hän ehdottaa lasten rokotusohjelmaan liittyvien yleisvaarallisten tartuntatautien muuttamista pakollisiksi. Hänen mielestään rokotuksesta kieltäytymiseen pitäisi olla lääketieteellisesti perusteltu syy.

–Sosiaali- ja terveysministeriön ja sen alaisen THL:n olisikin syytä harkita vähintään rokotusohjelmaan sisältyvien yleisvaarallisten tartuntatautien rokotteiden muuttamista pakollisiksi.

Hän lisää, että kaikki Suomen rokotusohjelman rokotukset ovat tarkoin tutkittuja, turvallisia ja perheille myös ilmaisia.

–Jos jonkin alueen tai väestöryhmän rokotuskattavuus on useiden vuosien ajan liian matala, voi esimerkiksi päiväkoteihin ja kouluihin syntyä tuhkarokolle alttiita ryhmiä, Laiho sanoo.

Rokotukset perustuneet vapaaehtoisuuteen

THL:n mukaan tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen sai Suomessa yli 94 prosenttia lapsista. Laihon mukaan MPR-rokotteen kattavuuden tulisi kuitenkin olla yli 95 prosenttia, sillä tuhkarokko tarttuu erittäin helposti.

–Pohjanmaalla rokotuskattavuus on ollut maan alhaisimpia. Asiaan ei ole saatu jo usean vuoden jatkuneesta valistuksesta huolimatta parannuksia.

Laiho toteaa, että Suomessa rokotukset ovat perustuneet vapaaehtoisuuteen.

–On kuitenkin nurinkurista, jos lapsen vanhemman rokotekielteisyys voi vaarantaa oman lapsen ja muiden ihmisten terveyden. Erityisen merkittäväksi tämä nousee yleisvaarallisten ja herkästi tarttuvien tartuntatautien kuten tuhkarokon kohdalla.

Laihon mukaan lapsen edun mukaista on, että hän saa tarpeelliset rokotukset ja saa elää ympäristössä, jossa riski yleisvaarallisiin tartuntatauteihin on minimoitu hyvällä väestön rokotussuojalla.

Hänen mukaansa Suomessa on erinomainen neuvolajärjestelmä, jossa rokotukset saadaan hyvin teknisesti ja turvallisesti toteutettua. Lapsen rokotussuojaa voidaan tarvittaessa edelleen täydentää koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut