Asuntolainojen korot nousevat ensi syksynä – Aktia: Ihmiset yhä innokkaita ottamaan lainaa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Asuntolainojen korot nousevat ensi syksynä – Aktia: Ihmiset yhä innokkaita ottamaan lainaa

Aktia ennustaa korkojen nousun näkyvän suomalaisille ensi syksynä.

12.11.2018 10:48

Suomalainen liikepankki Aktia ennustaa korkojen nousun näkyvän suomalaisten asuntolainoissa vasta syksyllä 2019. Turussa, Tampereella ja Oulussa asuntojen hinnat ovat nousseet, mutta arvioitu korkojen nousu ei ole vielä vaikuttanut ihmisen lainanottoinnokkuuteen.

Aktian uusimman ennusteen ja pääekonomisti Heidi Schaumanin mukaan suomalaisille asuntovelallisille korkojen nousu näkyy vuoden 2019 syksyllä, kun 12 kuukauden euriborin arvioidaan nousevan plussalle ja Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan korkoa. Pitkään nollakorkojen maailmassa eläneitä asuntovelallisia tämä voi säikäyttää, mutta Schauman muistuttaa, että kyse on maltillisesta käänteestä.

–Korkojen nousussa ei ole näillä näkymin odotettavissa mitään äkillistä käännettä, vaan puhumme 0,5–1 prosenttiyksikön noususta lähivuosina. Toisaalta tällä hetkellä maailmantaloudessa on monia epävarmuustekijöitä, ja siksi varautuminen heilahteluihin ja muutoksiin kannattaa, Schauman sanoo.

–Korkojen nousu ei näy vielä suomalaisten halussa ottaa asuntolainoja. Asuntokauppa käy yhä ja asuntojen hinnat noudattavatkin viime aikojen trendiä, jossa pääkaupunkiseudun ja kasvukeskuksien hinnat nousevat, mutta syrjäisempien seutujen asuntojen hinnat laskevat, hän jatkaa.

Suomen kasvukeskusten asuntojen hintakehityksessä on eroja. Tampereella asuntojen ovat nousseet viimeisen puolen vuoden aikaan jopa kuusi prosenttia, kun taas Turussa hintakehitys on ollut nousevaa, mutta maltillisempaa.

Oulussa asuntojen hinnat ovat joillakin alueilla nousseet, mutta kokonaisuudessaan trendi on ollut jopa laskeva.

–Korkojen noustessa tärkeää on, että asuntovelalliset tuntevat oman taloutensa ja ymmärtävät korkojen vaikutuksen lainaan. Yleisin asuntolainan lyhennystapa on annuiteetti 25 vuoden maksuajalla, ja tässä mallissa korkojen nousu näkyy myös kuukausittain maksettavassa summassa, Aktian Turun aluejohtaja Christer Nyback sanoo.

Pankki-, varainhoito-, vakuutus- ja kiinteistönvälityspalveluja tarjoava Aktia toimii Suomen rannikkoalueella ja sisämaan kasvukeskuksissa. Aktialla on noin 380 000 asiakasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: