Puun kuoresta makua jäätelöön ja säilyvyyttä poronlihaan - tutkijan mukaan uusien tuotteiden testaaminen on sujunut "lupaavasti" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Puun kuoresta makua jäätelöön ja säilyvyyttä poronlihaan - tutkijan mukaan uusien tuotteiden testaaminen on sujunut "lupaavasti"

Teollisuuskäyttöön sopivien aineiden erottaminen puun kuoresta vaatii uutta ajattelua myös Suomen sahoilla ja sellutehtailla, sanoo Luken tutkimuspäällikkö Pekka Saranpää.

12.11.2018 7:00

Puun kuoren kilohinnaltaan kenties arvokkain osa jää nykyään hyödyntämättä. Puun kuoresta on jo valmistettu antimikrobisia ja antioksidatiivisia aineita säilömään ja maustamaan elintarvikkeita, mutta kuoresta voisi yhtä lailla irrota yhdisteitä myös rohdosten valmistukseen ja kosmetiikkateollisuuteen.

Aineiden erottaminen hyötykäyttöön vaatii uutta ajattelua ja uusia järjestelyjä esimerkiksi Suomen sahojen ja sellutehtaiden yhteyteen.

–Laboratorio-olosuhteissa homma jo toimii, mutta seuraavaksi tarvittaisiin yrityksiä ja eritoten tuotekehitys- ja investointihalukkuutta testaamaan asiaa teollisessa mittakaavassa, Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Pekka Saranpää sanoo.

Kuoresta irti esimerkiksi tanniinia ja polyfenoleita

Luke on tutkinut usean vuoden ajan, kuinka nykyisestä hävikistä ja jätteestä on mahdollista jalostaa käypiä raaka-aineita. Polttaminen on tulevaisuudessa vain viimeinen vaihe puun kuoren hyödyntämisessä. Ennen kuin hake menee energiakäyttöön, puun kuoriosan yhdisteet pitäisi saada talteen.

–Euroopan unioni haluaa edistää tätä puun niin sanottua kaskadikäyttöä. Tuon periaatteen mukaan puun ja kuoren polttaminen bioenergiaksi on vihonviimeinen käyttömuoto. Siksi nyt etsitään kuumeisesti vaihtoehtoja, mitä kaikkea hyödynnettävää puussa on.

Kuoren aiempaa tarkempi ja monipuolisempi käyttö edistäisi myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan nopeita toimia.

Puun kuorta hyödyntämällä uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden määrä kulutushyödykkeissä kasvaisi suhteessa uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyihin tuotteisiin.

–Havupuiden kuoren tanniini-polyfenoleilla on täysin mahdollista korvata esimerkiksi monissa liimoissa yleisesti käytettyjä fossiilisia ja haitallisia fenoliyhdisteitä, Saranpää sanoo.

Antioksidantteja pohjoisen puusta

Puun kuori on poikkeuksellisen monipuolinen raaka-aineen lähde ja erityisen rikkaita on pohjoisen olosuhteissa kasvaneiden puiden kuori.

–Se on yksi syy, miksi halusimme viedä myös oman tutkimushankkeemme tulosten testaamisen Pohjois-Suomeen ja tehdä yhteistyötä paikallisten elintarvikeyritysten kanssa, Luken erikoistutkija Tuula Jyske kertoo.

Jyske on perehtynyt erityisesti kuusen kuoressa oleviin bioaktiivisiin yhdisteisiin, stilbeeneihin ja tanniineihin.

–Poronlihatuotteilla testattiin, estävätkö puun kuoresta uutetut tanniinit poronlihan rasvojen hapettumista eli auttavatko ne lihajalosteita säilymään paremmin. Samalla haluttiin selvittää, tuovatko tanniinit esimerkiksi porosipseihin jotain kiinnostavaa eksoottista makua.

Metsäistä makua jälkkäriin

Tutkimushankkeen yhteydessä tanniinipitoisia kuoriuutteita testattiin myös rovaniemeläisen jäätelövalmistajan tuotteisiin. Arctic Ice Cream Factoryn toiveena oli löytää jäätelöön metsäistä makua.

–Tulokset olivat lupaavia, mutta valmiiksi tuotteiksi jalostaminen vaatii vielä testaamista ja tuotekehittelyä, Jyske sanoo.

Kuluu vielä vuosia ennen kuin nyt kehitteillä olevat elintarvikkeet löytyvät kaupan hyllyiltä tai pakastealtaasta.

Niiden on myös läpäistävä myös elintarvikkeiden valmistukselle ja myynnille edellytetyt lupaprosessit.

Hävikki hyötykäyttöön

Luonnonvarakeskuksella on käynnissä neljä hanketta, joissa tutkitaan uudenlaisia keinoja hyödyntää puun kuorta.

Puun ns. kaskadikäyttö perustuu raaka-aineen sivutuotteiden (tähteiden) hyötykäyttöön ja materiaalin kierrätykseen.

Kuoren yhdisteet käyvät raaka-aineeksi niin lääke-, kosmetiikka- kuin elintarviketeollisuuteen.

Puusta ja kuoresta kehitettävillä tuotteilla voidaan korvata öljypohjaisia aineita.

Yhdisteet sopivat myös eristemateriaaleihin ja vedenpuhdistukseen sitomaan haitallisia yhdisteitä.

Kuoren stilbeeneillä ja flavonoideilla on tutkitusti antioksidatiivisia, solujen elinikää pidentäviä vaikutuksia.

Erityisen paljon antioksidantteja on Pohjois-Suomen äärioloissa kasvaneiden puiden kuoressa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: