Mikko Paasi ampui ystäväänsä 16-vuotiaana - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sankarisukeltaja Mikko Paasin nuoruus: Ampui ystäväänsä 16-vuotiaana ja pakeni kotiinsa – Piti haulikkoa suussaan, kun uhrin vanhemmat tulivat kyselemään henkirikoksesta

Mikko Paasi avaa itsetuhoisia ajatuksiaan ystävänsä ampumisen jälkeen kirjassaan.

31.10.2018 19:52

Otavan kustantama ja Johanna Elomaan kirjoittama elämäkerrallinen teos kuvaa Mikko Paasin historiaa ja tarinaa, joka johti sukeltajan Thaimaan luolapelastusoperaatioon viime heinäkuussa.

Paasi oli mukana pelastamassa juniorijalkapallojoukkuetta, joka jäi äkillisten rankkasateiden vuoksi satimeen Thaimaan Tham Luangin luolastoon maan pohjoisosissa. Tusina pelaajia ja heidän valmentajansa joutuivat oleskelemaan ääriolosuhteissa noin kolme viikkoa ennen kuin pääsivät auringonvaloon ja sairaalahoitoon.

Paasi kertoo tapauksesta ja omasta elämästään Otavan uutuusteoksessa. Hän kertoo myös menneisyydessä tapahtuneesta onnettomuudesta, joka johti yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon Helsingin raastuvanoikeudessa 1991.

Paasi oli tuolloin 16-vuotias. Teinipoika pyöri niihin aikoihin kavereidensa kanssa Itä-Helsingin ostoskeskuksissa, kuten oli tavallista. Tammikuussa porukka vietti perjantai-iltaa eräässä nuorisotilassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Paasi harrasti metsästystä jo varhaisteini-iässä. Kuva on muutamaa vuotta ennen kohtalokasta ampumistapausta.

Ystävä teki kuolemaa sylissä

Kolme vuotta vanhempi kaveri, Jode, pyysi jostain syystä Paasia ottamaan käsiaseen mukaansa, kun ystävät päättivät lähteä Kontulan ostoskeskukselle. Paasi kertoo kirjassa pitäneensä kaveria jonkinlaisena idolina, joten hän suostui pyyntöön. Ase oli luvallinen.

Raastuvanoikeus päätteli tuomiossaan, että Paasi oli osoittanut ladattua asetta kohti uhria, kun se oli lauennut. Paasi itse arvelee kirjassaan, että revolveri osui edessä olevan penkin selkänojaan ja laukesi. Oikeuden mukaan sormi oli liipaisimella.

Paasi kertoo pitäneensä verisen ystävän päätä sylissään. Kirjan mukaan osa kavereista kävi hänen päälleen.

Paasi lähti äkkijarruttaneesta bussista pakoon ja juoksi lopulta kotiinsa. Teini-ikäinen poika ajatteli vetää puhelimen irti pistorasiasta ja paeta tilannetta ”edes minuutiksi tai kahdeksi”.

Itsetuhoiset ajatukset valtasivat Paasin mielen. Hän meni asekaapille ja otti käteensä haulikon.

–Mikko latasi aseen ja istui huoneensa sohvalle. Hän työnsi haulikon pään suuhunsa, sulki silmänsä ja odotti, kirja kertoo.

Poika kuitenkin jätti ampumatta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mikko Paasi (vas.) kuvattiin Thaimaassa pelastusoperaation aikana kollegansa kanssa.

Poliisi soitti aamulla

Kirjan mukaan uhrin vanhemmat tulivat myöhään samana iltana Paasin ovelle ja kysyivät, oliko huhu ampumisesta totta.

–Oliko Mikko ampunut heidän poikaansa muutamaa tuntia aiemmin. Aikuiset seisoivat olohuoneessa ja katsoivat Mikkoa silmiin.

Paasi kertoo kirjassa valehdelleensa aluksi. Seuraavana aamuna poliisi soitti ja käski tulemaan kuulusteluun.

Poliisi otti Paasin kiinni, ja raastuvanoikeus määräsi hänet kuukaudeksi tutkintavankeuteen. Ehdollisen tuomion jälkeen perhe muutti Espooseen ja Paasi vaihtoi koulua. Paasi kertoo, että kaikki vanhassa lukiossa tiesivät ampumisesta. Osa vanhoista kavereista tuomitsi hänet tappajaksi.

Paasi kertoo, että hänelle heräsi tapauksesta tarve hyvitykseen. Rikos jäi kaivelemaan Paasia ja tuli eteen vielä Thaimaan luolaoperaation jälkeenkin. Flow-festivaaleilla 2018 eräs mies tuli väenpaljoudesta ja tönäisi Paasia kaksin käsin rintaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: